Piet van Dijken draaft door: Qatar gezien vanuit Stad (3)

Foto van ANP

Foto van ANP

Piet. Ronald hier. Ook jouw nieuwe bondscoach ja. Nou, Louis heeft het dus niet gehaald hè. Zijn droom om wereldkampioen te worden is een stille dood gestorven. Of ik vind dat hij heeft gefaald?

Moeilijke vraag is dit voor zijn opvolger. Maar ja, daar ben jij altijd al goed in geweest, in het stellen van moeilijke vragen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat hij het niet goed heeft gedaan. Totaal verkeerd systeem spelen en dan tussendoor vooral tijdens de persconferenties de popie jopie uithangen met Depay en Dumfries. Heel dubbel vind ik dat. Voor mij is het geen ramp dat Oranje naast de wereldtitel grijpt. Je komt nu eenmaal als nieuwe trainer anders binnen na een teleurstelling dan na een victorie.

Stel dat het Van Gaal wel was gelukt. Dan had ik het dus nooit beter kunnen doen. Mijn uitdaging voor de WK 2026 is nu aanmerkelijk groter dan wanneer Louis met zijn spelers kampioen was geworden. Nu ga ik in 2024 lekker relaxed op weg naar wellicht een titel op de EK, om daarna alles in de strijd te gooien voor het WK om zowel Van Marwijk als Van Gaal een poepie te laten ruiken. Dat zal pas mooi zijn!

Ik hoorde dat jij ook weer een boekje hebt geschreven. Over angsten of zo. Stuur mij maar even een exemplaar. Weet niet of ik het ga lezen, anders vertelt Bartina me wel wat er in staat. Wat zeg je? Of er ook veel angsten schuilen onder voetballers? Dat mag je wel zeggen. De psychologen zijn zo nu en dan niet aan te slepen. En die angsten bij voetballers gaan écht overal over. Maar ja, jij weet als geen ander hoe ver dit soms gaat. Vandaar ook je boekje toch. Denk wel dat je er een boel mensen mee bereikt en beter nog dat zij er iets aan hebben. Best dapper dat je je zo bloot hebt gegeven.

De finale is een feit. Argentinië versus Frankrijk. Voor Messi zou het toch wat zijn wanneer ook nog la douce France op de rug wordt gelegd. Tegen Marokko was nog steeds de beste nummer 10 ouderwets op dreef. Een kwartier voor tijd had Messi al gezien dat het niet meer fout kon gaan en wandelde daarom in alle rust rond de middencirkel. Met de beste penalty van het toernooi plus een uitgekiende assist had die kleine zijn werk er allang weer opzitten.

Nederland druipt af na een in wezen nietszeggend WK. De keeper heeft het aardig gedaan, Dumfries was weergaloos in de match tegen de Verenigde Staten en dan heb je het wel gehad. Depay en vooral Bergwijn waren ronduit waardeloos en hebben net als Berghuis en al die anderen weinig of niets gebracht. Blind is international af, net als Klaassen en De Jong. Weghorst gedroeg zich na de verloren partij tegen de Argentijnen ietwat vreemd, maar mag desondanks nog even blijven, zeker na zijn nooit verwachte twee treffers plus een benutte strafschop. Van Gaal is exit. Raar idee maar de bittere waarheid. Niet weer terugkomen in welke positie dan ook lijkt mij de beste optie. Het is genoeg geweest. Klaar en over. Zijn carrière is imposant en lang geweest. Een documentaire heeft alles voor het nageslacht vastgelegd en het is tijd voor een ander leven. Het is hem gegund.