Piet van Dijken draaft door: Restaurant Bisque

Restaurant Bisque op de achtergrond, mister Big City op de voorgrond. Eigen foto

Restaurant Bisque op de achtergrond, mister Big City op de voorgrond. Eigen foto

Op nummer 46 aan de Verlengde Hereweg is restaurant Bisque gevestigd. Het etablissement wordt sinds 14 februari, prachtige datum om iets nieuws te beginnen, gerund door een jong stel, dat voor de eerste keer op eigen benen staat. Sabrina Mans is de gastvrouw, Niels Schievink is de kok.

De twee namen het restaurant over van Jan en Corry Gaastra, die eerder goede sier maakten in Drachten met het voormalig restaurant Koriander, waarmee zij zelfs een Michelinster wisten te bemachtigen. Daarna verkaste het echtpaar Gaastra naar Groningen, waar zij drie jaar lang restaurant Bisque bestierden.

Nomnomnomnom

Nu is het de beurt aan Sabrina en Niels om de kwaliteit van Bisque te blijven garanderen. En dat dit het tweetal gaat lukken lijkt me na een bezoek aan het restaurant geen probleem. Tsjonge mensen, wat kan die Niels Schievink een potje koken! En een betere gastvrouw dan Sabrina Mans ben ik in de Big City de laatste jaren zelden meer tegengekomen. Sabrina komt zelfs in de buurt van Claire, de uitbaatster van Bistro LouLou aan het Schuitendiep. En dan moet je zoals vele Groningers weten wel van heel goede huize komen.

Samen met tafelgenoot Wijnand betreed ik op woensdagavond restaurant Bisque. We drinken een witte Riesling en verlekkeren ons aan een zestal amuses. Zoals daar zijn de kroepoek met kerrie, de aardappel met crème fraiche, gezouten citroen en torbe casa en de tartellette met duxelles, eekhoorntjesbrood en knolselderij. En niet te vergeten de cilinder met paté van kippenlever, zoethout en kweeper plus de cilinder met basilicum en gerookte ui. Ook het schuimig soepje van Groningse daslook en limoen is niet te versmaden. En na al dit fijns te hebben geproefd verheugen we ons beiden op het uitzoeken van het diner.

Drie heerlijke gangen

We gaan voor het drie gangen-menu, te beginnen met een zalig bereide hamachi, geserveerd met radijs, groene appel, crème van dragon en vinaigrette met dashi. Ik heb het even gegoogeld en lees dat Hamachi een Geelvinmakreel is en een lengte kan bereiken van wel anderhalve meter. Wilt u, beste lezer, ook nog de wetenschappelijke naam van de felbegeerde Hamachi weten? Dat kan. Seriola quinqueradiata. Wat trouwens voor ons veel belangrijker is, is dat wij zelden of nooit een lekkerder voorgerecht hebben geproefd.

Als hoofdgerecht maakt Niels voor ons een heerlijke kabeljauwfilet gelardeerd met gestoofde prei, krokante boekweit en saus á la nage (mosselen). Wijnand kiest als nagerecht voor de tiramisu; mascarpone met marsala, chocolade en vanille ijs. Voor mij serveert Sabrina de warme appel en peer, met ijs en vanille. Bij het weggaan is er als verrassing nog een warme Madeleine als een smaakvolle afsluiter van een mooie culinaire avond.

Om het geheel te completeren tot slot van deze recensie over restaurant Bisque toch nog even de betekenis van het woord bisque. Bisque staat voor schaaldierensoep en kan bereid worden van onder andere kreeft, garnaal, rivierkreeft of krab.

Terugdenkend aan de geslaagde avond bij Bisque realiseer ik mij terdege dat wanneer Sabrina Mans en Niels Schievink op deze wijze hun restaurant blijven voortzetten dit een verrijking voor de Stadse horeca is.