Piet van Dijken draaft door: TOP Oss

Foto van ANP

Foto van ANP

“Heb je er nog een beetje vertrouwen in Dennis?” Christian Willaert, de meest ja-knikkende interviewer van sportzender ESPN, vraagt het na de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht aan trainer Van der Ree van FC Groningen. Zijn antwoord is duidelijk. “We geven de moed nog niet op. Er zijn sowieso nog zes wedstrijden te gaan, wat inhoudt dat er nog achttien punten zijn te halen. Tel er de zeventien van nu er bij op en je komt op vijfendertig. Met dat aantal ben je hartstikke veilig.”

De avond begint met Wouter Gudde, die praat over de wanorde tijdens voetbalwedstrijden, doelend op de aansteker op het hoofd van Davy Klaassen en de rompslomp in de eigen Euroborg. Marciano Vink is de meest langdradige analist van allemaal en Willaert de hardst roepende in de microfoon. Wat een irritante man is dat zeg! Trainer Van der Ree heeft zoals altijd niets te melden, maar heeft het nog wel over “dat we vanavond gaan we winnen en dat dit vooral komt door het brengen van veel intensiteit en werklust.” En weg is Dennis, zoals altijd begeleid door de zich op witte sneakers voortbewegende perschef Van Elsacker.

„Heel goed gevoetbald wordt er nog niet”

Vink vraagt zich in veel te lange bewoordingen af of Pepi er volgend seizoen gezien de belangstelling van PSV en Feyenoord nog wel bij zal zijn? Volgens de analist is Pepi wel degelijk een goede spits. “Eén keer aannemen en schieten!” Verder zie ik nog een sjaaltje met de tekst ‘Pride of the north’ voorbij komen en ontwaar ik een shot van de driemansterke technische leiding van de FC. Het is geen beeld om blij van te worden.

Dan begint voor FC Groningen de zoveelste cruciale partij voetbal. Michiel Teeling, de echtgenoot van Carrie ten Napel, de dochter van Evert, doet het commentaar en Manschot is scheidsrechter. Na een redelijk eerste kwartier begint het spel van de FC alweer te kabbelen. “Heel goed gevoetbald wordt er nog niet”, slingert Teeling na een half uur de huiskamer in. Jammer dat Willems geblesseerd uitvalt, fijn dat Duarte hem komt vervangen. Duarte. Trainer, deze jongen hoort toch in de basis! Duarte brengt tenminste nog wat voetbal in de ploeg. Wanneer stel je nu eindelijk eens het sterkste elftal op? Booth en Pepi spelen tegen elkaar. Niet lang, want Booth verdwijnt mer een bloedende hoofdwond naar de kleedkamer. Recent speelden zij samen nog twee matches voor Amerika, waarin Pepi drie keer scoorde. Vink zei het al eerder, Pepi is gewoon een goede spits.

Scoreverloop

Een hoop gedoe is er wel. De een na andere speler ligt op de grond en enkele van hen moet zelfs worden vervangen. Vanwege al deze flauwekul wordt de eerste helft maar liefst met tien minuten verlengd. Het lijkt Qatar wel. ‘Een pittig potje’ lees ik derhalve op een langskomend bord in het stadion. Toepasselijker kan niet.

Tsjonge, wat speelt die Toornstra slecht. Geen schim meer van zijn tijd bij Feyenoord. In de tweede helft sjokt hij als een ouwe man over het veld. Dan is Suslov allang weer gewisseld. Waarom Ajax ooit vier miljoen neertelde voor Klaiber is nog altijd niet te bevatten? Toch staat de rechtsback aan de basis van de 0-1 van topscorer Douvikas. Antman maakt vlak voor rust nog gelijk en Bas Dost, volkomen ongedekt, maakt een kwartier voor afloop zijn achtste en tevens winnende goal voor FC Utrecht, waar trouwens coach Van der Ree tussen 1997 en 1999 nog voor heeft gespeeld. Het is maar dat u het weet.

Dennis van der Ree

Concluderend kom ik tot de slotsom dat Manu nog steeds niet heeft gescoord en alleen tegen FC Twente een goede indruk heeft achtergelaten. Van de publiekslieveling in die wedstrijd is daarna niets meer vernomen. Verder trek ik de conclusie dat wedstrijden tegen TOP Oss, wat staat voor Tot Ons Plezier, Helmond Sport, Telstar en ADO steeds dichterbij komen. En tot slot of ik mij ook in dit stukje voor de derde keer weer moet afvragen of het zin heeft om voor de laatste zes finales toch nog de allerlaatste troef uit te spelen door trainer Dennis van der Ree de wacht aan te zeggen. Ik weet dat het hiervoor inmiddels wel heel erg laat is, maar toch, wanneer ik in de schoenen van Wouter Gudde stond, het wel zou doen, al was het alleen maar om te bewijzen dat hoop zelfs in het geval van degradatie uit de eredivisie van het Nederlandse voetbal onverwoestbaar is!