Piet van Dijken draaft door: Vandaag Inside

Piet van Dijken (uiterst rechts) en William Pomp op de plaatsen van Johan Derksen en Mark Rutte aan de desk van Vandaag Inside. Eigen foto.

Wilfred Genee appt dat ik van harte welkom ben bij de uitzending van het programma Vandaag Inside met als gast niemand minder dan minister-president Mark Rutte. Lang gewacht en toch gekregen. Ik app terug met de vraag of journalist William Pomp mag meekomen. Alleen als kijker is het antwoord van de presentator, die nooit een autocue nodig heeft.

Mediapark Hilversum studio 2 om 21 uur. William haalt mij op en rijdt me heen en terug. Komt mij verdomd goed uit, omdat ik steeds minder zin heb om bij donker een auto te besturen. Vandaar de juiste keuze om William te vragen en ook omdat het mede door hem een meer dan genoeglijke avond is geworden.

Wel of niks iets zeggen in de uitzending

Onderweg kopen we krentenbollen met kaas en een broodje ei en praten vooral veel over de penibele situatie bij FC Groningen. Enthousiast roept mijn reisgenoot een aantal malen dat VI er vast over heeft nagedacht ook mijn zegje te laten doen inzake de al jarenlang durende bevingsellende in Groningen. William is er rotsvast van overtuigd dat dit gaat gebeuren. Wat ga jij dan zeggen Piet? Dat is niet zo moeilijk collega.

Dat dit gebeuren een hele opgave voor een Groninger is om voor de zoveelste keer hetzelfde riedeltje weer te moeten aanhoren. En of Rutte zich eigenlijk wel realiseert hoe zwaar het voor Groningers is om al zo lang met aardbevingen te moeten leven? Wat voor impact dat voor hen heeft? En tot slot zal ik tegen hem willen zeggen dat na 12 jaar nu écht de tijd is gekomen om op te stappen. Even is het stil in de auto, die met gematigde snelheid door de polder zoeft. Dat is niet niks man wat jij daar zegt. Hoop maar dat je de kans krijgt om dit alles te mogen spuien. Dat hoop ik zelf ook. Hoe anders zal het straks tijdens de uitzending gaan!

Publiek

Aangekomen bij studio 2 ga ik plassen en William appen. Om 10 over 9 zitten we vooraan op de door Wilfred geregelde stoeltjes inclusief tafeltje. Twee consumpties zijn er voor elke gast en het meest handige is om deze voor aanvang van het eerste deel al te bestellen. Zodoende heb ik bij de start van het eerste gedeelte een halfvol glas bier en een halfvol glas cola voor me staan. Zelf reken ik er niet op dat me wordt gegund om iets te zeggen, temeer omdat ik ook geen microfoontje krijg opgespeld.

De enige mogelijkheid is dan nog dat er een geluidsman met een hengel de vloer betreedt. Ik heb geen geluidsman gezien, laat staan één met een hengel. Zodoende gaat de uitzending voorbij zonder dat ik iets heb mogen zeggen. Maar iemand iets kwalijk nemen kan ik niet, ik ben immers uitgenodigd als publiek. Ik hoorde vooraf nog wel dat er vermeende eisen door Rutte waren gesteld dat er geen Groningers en geen mensen over de toeslagenaffaire in het publiek mochten zitten.

1,5 Miljoen mensen

Er werd hierbij gerefereerd aan een uitzending van Op1, waar Rutte het zwaar te verduren had gehad door een luidruchtig protest van een aantal boeren in de studio. Zal dit de reden zijn geweest dat de enige ongevaarlijke Groninger in de studio de kans wordt ontnomen om Rutte te confronteren met zijn rol in de aardgasproblematiek en dat hij mede hierdoor zou moeten opstappen? Ik kan het me haast niet voorstellen.

Onderweg terug naar Stad maan ik William af en toe om iets langzamer te rijden. We eten bij tankstation De Abt een kaasbroodje en twee kroketten en om half 1 ben ik thuis. Met voor beiden het goede gevoel dat we toch zijn gegaan. De volgende ochtend lees ik dat er anderhalf miljoen mensen rechtstreeks naar Vandaag Inside hebben gekeken, totaal zelfs meer dan twee miljoen. Een record! Het maakt het extra wrang dat ik niets heb kunnen zeggen. Misschien had ik daarom tijdens de uitzending toch even moeten gaan staan!