Piet van Dijken draaft door: de Eredivisie is weer begonnen

Foto van ANP

De eredivisie is weer begonnen. De Keuken Kampioendivisie ook, maar dat is van latere zorg. Vrijdag 6 januari is het dan zover. Om 20 uur wordt er in Enschede afgetrapt tussen FC Twente versus FC Emmen. Jans tegen Lukkien.

Jans mag Lukkien wel dankbaar zijn. Hij is trainer van Twente geworden omdat Dick, toen hij door de club uit Enschede werd gevraagd, net een dag eerder zijn contract bij Emmen met twee jaar had verlengd. Vandaar dat de Tukkers bij Jans uitkwamen. Twente wint verdiend met 2-0 en omdat zowel Ajax, Feyenoord, PSV en AZ gelijk spelen is FC Twente de verrassende nummer vier op de ranglijst. Dat is mooi voor de club van Jans, edoch had ik veel liever Emmen zien winnen. Maar ja, hoe je het ook wendt of keert, de club uit Tukkerland was veruit de bovenliggende partij. Dat is een ding dat zeker is.

FC Groningen, in de persoon van technisch directeur Mark-Jan Fledderus, heeft dan toch maar het besluit genomen om tot aan het eind van de competitie verder te gaan met Dennis van der Ree als hoofdtrainer. Dit lijkt mij de juiste move van Fledderus om de weg vrij te maken voor Dick Lukkien. Het contract van de Veendammer bij FC Emmen loopt dit seizoen af, zodat niets meer in de weg kan staan om de overstap naar de FC te maken. Het legioen zal Lukkien met open armen ontvangen en ook de technisch directeur zal garen spinnen bij zijn terechte keuze.

Terug naar de herstart van de eredivisie. Met nog 20 wedstrijden voor de boeg is alles nog open. Ik volg het voetbal vanaf de bank via ESPN en ben zodoende aangewezen op mensen als Van Rijswijk, Oldenburger, Kamperman, die tijdens het WK zelfs aan Van Gaal een vraag mocht stellen, Kraay jr., de nog altijd puberende Van Gangelen en de niet te verteren Perez en Kwakman. En dan zijn er nog de dames Leidelmeijer en Cousino Arias, kortweg Aletha en Fresia, waarvan laatstgenoemde eerstgenoemde al mijlenver voorbij is.

Het blijft afzien, zo’n heel weekend met bovengenoemde presentatoren, commentatoren en analytici. Fijn dat er ESPN is, maar zo nu en dan moet het geluid even uit. Bij RKC-Heerenveen zie ik twee geweldige keepers. Daarom blijft het ook 0-0. Over Knopper van de Friezen is voorlopig alles wel gezegd en geschreven, wat niet geldt voor de sluitpost van de club uit Waalwijk, Etienne Vaessen. Tsjonge, wat keept die Vaessen een wereldpartij! Hij heeft het tien keer drukker dan collega Knopper, maar deze middag is Etienne niet te passeren. Door niemand. Een lust voor het oog.

Zondagmiddag om kwart voor 5 is dan eindelijk ons aigen FC aan de beurt. Eem winnen van Steeds Hoger, de betekenis van Excelsior, luidt het devies. Leuk voor de nieuwe trainer en voor de jonkies Van Bergen (19) en Blokzijl (17). Helaas lukt dit niet, maar Blokzijl en Van Bergen debuteren naar wens. Ook Dennis van der Ree mag dus zijn start als hoofdtrainer niet winnend afsluiten. Het zij zo.

Donderdagavond om 20.00 uur is het eerst Spakenburg voor de beker en dan is op zondag om kwart voor vijf Feyenoord de tegenstander. Beide matches gelukkig in Euroborg. Dat belooft wat mensen!

Het te lange voetbalweekend wordt besloten met Studio Voetbal. Het vaak oersaaie programma op NPO1 opent met de mededeling dat vaste columnist Marcel van Roosmalen vervangen wordt door de o zo irritante Hugo Borst. Dit valt mij als fan van Marcel toch enigszins rauw op de maag. Voor het slapen gaan wil ik de column van Van Roosmalen horen en niet het oeverloze geleuter van Borst. Presentator Van Ramshorst bedankt Marcel nog net voor zijn bewezen diensten en een seconde later is Hugo aan zet. Het ging bij hem vooral over de onkunde van Wout Weghorst, waaraan tafel moeiteloos op wordt voortgeborduurd. De meest saaien van het stel, Van ’t Schip en natuurlijk Vermeulen, zijn ook nu weer veel te lang aan het woord en wanneer dan eindelijk het eindschot heeft geklonken slaak ik een zucht van verlichting. De missie is volbracht. Morgenvroeg op tijd op voor opnames van Radio Milko.