Piet van Dijken draaft door: de romantiek van een jaartje eerste divisie

Piet van Dijken.

Piet van Dijken. Foto: Jan Zeeman

Thijs de Jong belt voor het Sportforum. Met de vraag of er ook positieve kanten aan de degradatie van FC Groningen zitten? Is er nog een vleugje romantiek aan te ontdekken Piet?

Even maar denk ik na en dan verschijnt Glynor Plet op mijn netvlies. De boomlange en inmiddels 36-jarige spits van Telstar. De man die altijd en overal scoort. Recent nog maakte Plet twee goals tegen Jong Ajax en op 31 maart jongstleden liet hij in de negentigste minuut de 1-0 aantekenen tegen TOP Oss. Dick Lukkien weet wat hem te doen staat in de wedstrijden tegen de club uit IJmuiden. Inderdaad, een mannetje op Glynor Plet.

Een seizoen, langer duurt het niet

Terug naar de romantiek van voetbal op het tweede niveau. Naar een verblijf van een seizoen in de eerste divisie. Langer duurt het echt niet. Dit lijkt me wel duidelijk met een trainer als Dick Lukkien aan het roer. Zowel PEC Zwolle als Heracles is het gelukt om na een jaar terug te keren in de hoogste divisie. Deze ploegen zijn dus zowel voor de FC als ook voor dit stukje dus niet relevant. Daarentegen is De Graafschap een tegenstander van formaat. Met alle respect voor de Kuip en de ArenA, maar wat is er mooier dan te mogen voetballen op de Vijverberg in Doetinchem? De sfeer daar is en blijft ongekend. Hopen dat Adrie Poldervaart dan weer helemaal is hersteld, dat zou helemaal wat zijn met hem op de bank bij de Achterhoekers.

Ik blijf in de romantische hoek en richt mijn vizier op MVV. De Maastrichtse Voetbal Vereniging heeft een rijke historie met spelers als Willy Brokamp, Jo Bonfrere en Albert Ummels. Ik zie de ploeg in het rode shirt met ster en witte broek nog het veld opkomen in ons onvergetelijke Oosterpark. De romantiek droop er vanaf, Om maar te zwijgen van ADO Den Haag, waar de kans royaal aanwezig is dat Danny Buijs daar de nieuwe trainer wordt. Dat zou toch wat zijn mensen.Buijs terug in Euroborg als coach van ADO Den Haag. Als dit geen romantische gevoelens opwekt bij het legioen!

Romantiek

Willem II, NAC Breda, VVV Venlo, Helmond Sport, FC Den Bosch en last but not least TOP Oss, het worden stuk voor stuk knoeperds van wedstrijden. Met de bus naar Oss en dan terug naar Stad met een dikke overwinning op zak. Het kan toch niet mooier! Matches tegen Jong AZ, Jong PSV, Jong Utrecht en Jong Ajax is wellicht even bijten, maar het merendeel van de duels zal smullen zijn. En wat te denken van dat de onzen ook nog eens vier wedstrijden meer mogen spelen dan in de eredivisie.

Kortom, de romantiek in de eerstedivisie viert hoogtij! Net zoals in mei de huldiging op de Grote Markt als het kampioenschap en de promotie een feit zijn. Want een promotiefeest is het mooiste dat een club kan overkomen. Daar kan ik als presentator over meepraten. De zondagmiddag van 28 mei 2000 is hiervan nog altijd het levende bewijs. Na twee jaar eerste divisie promoveerde de FC naar de eredivisie. In de stromende regen juichten 10.000 fans op de Grote Markt de spelers toe. En ondanks de stortbuien was er niemand die afhaakte. Dus positieve kanten en romantiek genoeg Thijs! Tevreden? Okay. Mazzel.