Piet van Dijken draaft door: geouwehoer over een reddende engel

Piet van Dijken. Eigen foto

Ga ik wel? Of toch maar niet? Donderdag was ik er niet. Tegen Spakenburg voor de beker was dat. Algehele wanprestatie. Zag Henk Fraser nog zitten bij Studio Voetbal. Zou een veel betere stand-in voor de FC zijn geweest. Van der Ree. Wat moet je ermee? Las vandaag nog dat Van der Ree in grote lijnen hetzelfde over voetbal denkt als Slot, waar hij samen nog mee op de bank heeft gezeten bij SC Cambuur en Feyenoord. “Slot is een topcoach, hij is een dominanter persoon dan ik”, laat Van der Ree collega Pomp na de wedstrijd weten. Zal het daar misschien aan liggen dat in de drie wedstrijden onder zijn leiding nog geen punt werd gehaald? Te weinig dominantie?

Zowel in de krant van zaterdag alsook in het dagblad van maandag wordt er hier en daar alweer een visje uitgeworpen om te kijken of er ook mensen zijn die het slecht presterende FC Groningen wellicht een helpende hand kunnen bieden. In mindere tijden kun je hier immers op wachten. Dit vindt ook Marianne Timmer in de column ‘Nait best’. In het laatste deel van haar stukje komt zij met de naam van haar goede vriend Hans Nijland op de proppen. Volgens Timmer moet hij met zijn bijna 23 jaar ervaring de toch wel zwaar lijdende club van advies kunnen dienen. Wanneer de huidige beleidsbepalers zijn goedbedoelde raad zullen opvolgen komt het vast wel weer goed. Graag telefonisch, want Hans heeft het erg druk met schnabbelen. Net als zijzelf trouwens.

Niet doen lijkt mij. Geen Hans Nijland om goed bedoelde raad vragen. Gewoon zelf lekker alle sores oplossen. De bijna 23 jaar bij de club is lang genoeg geweest. Wat voor voetballers en trainers geldt is ook van toepassing op directeuren. Nooit mensen terughalen. Zelfs Milko weer ophalen bij Cambuur werd een fiasco. Kijk naar Ron Jans. Als trainer heeft hij veel voor FC Groningen betekent, als technisch manager was het drie keer niks. Toevalligerwijs was dezelfde Hans Nijland toen verantwoordelijk voor diens aanstelling.

Ook moeten we stoppen om in mindere tijden ogenblikkelijk weer te roepen om een rol voor Arjen Robben. De kop in Dagblad van het Noorden van maandag is veelzeggend: Robben als reddende engel voor FC Groningen? Kom op zeg. Doe even normaal. Een rol als voetballer is voor de 38-jarige Robben allang geen optie meer, dat boek is dicht, maar de vraag blijft wat dan eventueel de meerwaarde voor de FC met het binnenhalen van de stervoetballer van weleer zou kunnen zijn? Arjen Robben zegt nu nog dat hij niet weel of het voor hem ooit tot een officiële functie komt, mooi is wel om te horen en te lezen dat FC Groningen altijd zijn club zal blijven, de club waar hij zich hoe dan ook met hart en ziel voor blijft inzetten.

Ik ben wel gegaan. In mijn eentje zat ik op de voorste rij van de perstribune. Voor de wedstrijd sprak ik even met Hans Kraay jr. en Joep Schreuder. Van Joop Alt, de beste perskamergastheer van Noord Nederland, kreeg het journaille, naast de vaste broodjes en meer dan goede koffie, een heuse Tony’s Chocolonely-reep mee voor de tweede helft. Waarom trouwens Joep twee repen kreeg is mij onduidelijk, wel zag ik dat hij ze binnen een mum van tijd achter elkaar verorberde.

Verder zag ik nog in Euroborg Feyenoordvolger Martijn Krabbendam van Voetbal International, Volkskrantfotograaf Guus Dubbelman, Langs de Lijn-commentator Chris Wobben, NOS-commentator Frank Snoeks, William Pomp, Wim Masker, Stefan Bleeker, Henk Kok, analist Marnix Kolder en twee mannen van het Algemeen Dagblad. Niet gezien Valentijn Driessen van de Telegraaf, Dick Heuvelman, Thijs de Jong en Suse Van Kleef.