Piet van Dijken draaft door: het jaar bekeken

Piet van Dijken. Foto van Corné Sparidaens

Piet van Dijken. Foto van Corné Sparidaens

Het jaar is klaar. Het zit erop. Omgevlogen. Een jaar is niks. Helemaal niet wanneer je ouder wordt. Dan gaat alles nog weer sneller. De dood zit ons op de hielen zei Jan Mulder tegen mij na de opnames van Herestraat Helemaal 400 op het terras van Café Der Witz.

Jan heeft nog een programma gemaakt over onsterfelijkheid. Wil ik zelf wel een vervolg aan geven. Binnenkort maar eens praten met RTV Noord. Alles uit de kast halen om te laten zien dat onsterfelijk zijn misschien toch bestaat? Net als Jan Mulder wil ook ik niet dood. De hoop op eeuwig leven is en blijft onverwoestbaar. Hoewel, toen Johan Cruijff op 24 maart 2016 overleed, werd mijn idee over onsterfelijk zijn plotseling wel dubbel op de proef gesteld. Want als Cruijff sterft, dan gaat toch iedereen dood. Als iemand het had verdiend om onsterfelijk te zijn dan was het Johan wel geweest.

Hoogtepunt van 2022

Een hoogtepunt in het jaar 2022 was voor mezelf toch wel het uitkomen van mijn boek ‘Hé jongen, daar ben je weer’. Over leven met angsten. Overleven en leven. Maar dan wel 42 jaar met angst in het lijf. Dapper hoor ik dagelijks mensen zeggen. Dapper dat jij als publiek figuur dit hebt willen delen. Dapper. Moedig. Het zal wel. Voor mij telt dat mensen iets aan het boek hebben. Zowel de anderhalf miljoen mannen en vrouwen in Nederland die hier dagelijks mee worstelen, maar ook mensen die er geen snars van begrijpen en roepen dat dit allemaal flauwekul is. Mensen die zich afvragen waar wij ons in hemelsnaam druk over maken? Ik kan gelukkig nu zeggen dat zij mijn boek moeten gaan lezen om beter te begrijpen wat er gebeurt wanneer angsten in je leven sluipen en hiermee de onrust begint.

Over FC Groningen is in deze terugblik helaas weinig heuglijk nieuws te melden. Of het moet het vooruitzicht zijn dat Dick Lukkien volgend seizoen de nieuwe trainer zal zijn. Dat gaat gebeuren! Reken maar van yes! Collega’s Jan Mennega, Thijs de Jong en William Pomp van de podcast Radio Milko zijn het helemaal met me eens. Dick Lukkien voor de groep en geen geleuter meer over andere trainers. Ophouden hiermee en Lukkien contracteren. Zo snel mogelijk. Wanneer het nu niet lukt, kunnen we het voor altijd vergeten. Hét moment is daar voor Fledderus. Pak je kans en stel de achterban niet nog eens teleur.

Tip voor de FC

Nu het toch over de FC gaat heb ik nog een tip voor de technisch directeur. Huur voor de tweede helft van dit seizoen Peer Koopmeiners, de broer van Teun, van AZ. De middenvelder is 22 jaar en een welkome versterking voor FC Groningen. Peer wil wel, nu Mark-Jan nog. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.

In een van de vele kranten die ik dit jaar heb gelezen staat dat voetbalclub Gorecht uit Haren een sterke wedstrijd speelde, maar desondanks met 4-0 onderuit ging tegen ONS Sneek. Op mijn beurt vraag ik mij dan af dan hoe sterk die Friezen dan wel zijn geweest? Dit geldt tevens voor VV Groningen, dat met 2-0 verloor van Oranje Nassau, hoewel, zo blijkt uit het verslag, VVG het spel maakte, maar in de afwerking faalde. Deze twee berichtjes haalde ik uit een gerenommeerd dagblad en wilde dit op de valreep van een turbulent jaar toch nog met u delen.

Angst

Ik luid het jaar uit met een paar opgespaarde uitspraken. Zoals deze van de ietwat op de achtergrond geraakte Hans Kraay jr. “Die trainer van HSV Hoek staat me daar een partij te orakelen.” Hans bedoelt waarschijnlijk oreren, maar dit had u vast al wel begrepen. Heb ik verder nog de dooddoener van de o zo saaie Ronald Koeman: “We gaan lekker met ons vieren oude anekdotes uit de oude doos halen.” Nog meer van dit domme gezwets wil en kan ik u niet aandoen. Daarom ga ik er heel toepasselijk uit met twee waarheden uit de Netflix-serie Santo inzake angst. ‘We leven met angst. Iedereen leeft met angst. Het is onvermijdelijk’. Met als vervolg: ‘Als je geen angst hebt ben je saai’. Een waarheid als een koe. Prettig uiteinde en een meer dan redelijk begin.