Piet van Dijken draaft door: kloar

Piet van Dijken. Foto van Jan Zeeman

Piet van Dijken. Foto van Jan Zeeman

Om half 3 zit ik er kloar veur. De sportzender ESPN zendt vanaf 15 uur het restant uit van de gestaakte wedstrijd FC Groningen-NEC. Zoals altijd is er eerst de voorbeschouwing. Deze keer met presentator Wouter Bouwman, die het presteert om vijf keer achtereen te verhalen over ‘een lege groene kathedraal’. Mark van Rijswijk doet het commentaar en analyticus Gertjan Verbeek denkt ook op deze dinsdagmiddag weer te weten hoe het moet. Vrolijk word ik niet van dit trio.

Dan is daar in de achttiende minuut van de eerste helft de eerste beroering van de bal. Over de wedstrijd kan ik kort zijn. Een zaadpartij van het zuiverste water, beslist door een benutte Nijmeegse penalty.

36 Spelers in een seizoen

Het is kloar wat betreft FC Groningen in de eredivisie. Terwijl ik mij afvraag wie in godsnaam voetballers als Chalus en Back Sörensen heeft gescout, naar welke kapper perschef Richard van Elsacker is geweest en kreten hoor dat het theoretisch wellicht nog mogelijk is, realiseer ik mij ook dat we in het volgende seizoen getuige mogen zijn van een eventuele vooruitgang bij clubs als Telstar, MVV en Helmond Sport. Zal Glynor Plet zijn contract nog gaan verlengen bij Telstar en zal Danny Buijs trainer worden van ADO Den Haag?

In de rust roept Verbeek dat NEC uit een ander vaatje moet tappen en dat zij dan gemakkelijk kunnen winnen en dat bij winst de terugreis een stuk aangenamer zal zijn. Verder laat de analist van de dag ons nog weten dat de FC dit seizoen maar liefst 36 spelers heeft gebruikt en dat er een onwerkelijke sfeer in het stadion hangt.

Nog nooit zoveel onzin bij elkaar geharkt

Ik zie dat reservekeeper Leeuwenburgh nog net zo traag handelt als voorheen, maar desondanks een prachtige redding verricht. Helaas voor hem wordt er voor buitenspel gefloten. Trainer Meijer laat Sissoko op de bank en de volgende ochtend lees ik in de krant een open sollicitatie van Elvis Manu om nog een seizoen bij FC Groningen te blijven. De aanvaller wil de club volgaarne helpen om terug te keren op het hoogste plan. De commentator weet het ook even niet en vertelt de kijker dan maar dat Määttä tot nu toe in dit hopeloze seizoen de meeste overtredingen heeft gemaakt, met Suslov als goede tweede. Wanneer je zulke onzin tijdens een voetbalwedstrijd verkondigt moet de match wel heel saai zijn.

Tijd voor de slotconclusie. FC Groningen heeft van de 30 gespeelde wedstrijden er vier gewonnen. Drie onder het bewind van Frank Wormuth, één onder Dennis van der Ree. De achterstand op plaats 15 en 16, FC Emmen en Excelsior, bedraagt 11 punten. Met nog vier partijen te gaan zijn er dus nog 12 punten te vergaren (sic. Van der Ree). Wanneer ze alle vier worden gewonnen heeft de FC in theorie dus nog een kans, mits de concurrent dan wel alles verliest.

Dat zou toch wat zijn. Van de dertig er vier winnen, en dan nu ineens vier achter elkaar. Ik tik dit stukje met droge ogen, maar heb nog nooit zoveel onzin bij elkaar geharkt. Theoretisch zou het nog kunnen. Bull shit! Het is kloar! Gewoon kloar!