Piet van Dijken draaft door: open brief aan Dennis van der Ree

Dennis van der Ree.

Dennis van der Ree. Foto ANP/Cor Lasker

Piet is er helemaal klaar mee en doet een uiterste poging om het vertrek van de trainer te forceren.

Moi Dennis,

Jij bent voetbaltrainer. Inclusief papieren om een betaald voetbalclub te mogen trainen. Totdat blijkt dat jij nog niet over de kwaliteiten beschikt om een club van naam dit seizoen voor de eredivisie te behouden. Het lijkt er namelijk verdacht veel op dat jou dit niet gaat lukken Dennis! En het ergste van alles vind ik dat jij van binnen moet hebben geweten dat deze klus voor jou te hoog is gegrepen.


Toenmalig technisch directeur Mark-Jan Fledderus zit na het ontslag van Frank Wormuth niet lekker in zijn vel. Fledderus heeft derhalve weinig te verliezen en bedenkt op een kleurloze dag dat hij die Van der Ree gewoon maar groen licht moet geven. Dan ben ik van dat gezeik af en zie wel hoe het uitpakt. Het blijkt achteraf een slechte move van Fledderus, omdat met jou aan het roer, beste Dennis, de club op zinken staat. Ik wil uitleggen waarom jij daar voor een deel schuldig aan bent.

Trots van het Noorden

Toen Fledderus je vroeg om de weggestuurde Wormuth op te volgen, had je direct NEE moeten zeggen. Dit vanwege het feit dat je toen wel wist dat om dit helse karwei te klaren jij niet de juiste man was. Beter was nog geweest om een stief kwartiertje voor de spiegel te gaan staan, om daarna tot de conclusie te komen dat het met jou als hoofdtrainer van de FC niets zou worden. Het beeld waar je in de spiegel naar kijkt bepaalt namelijk vaak de keuze. Zelfreflectie noemen we dat. Jammer genoeg heb jij dat niet gedaan.

Beste Dennis, je begrijpt dat wij het hier niet over Drachtster Boys hebben dat in de problemen zit, maar dat wij het hier godverdomme, om met John de wolf te spreken, wel hebben over FC Groningen, een club die nog altijd te boek staat als ‘De Trots van het Noorden’. Jij gaat volgend seizoen lekker op zoek naar een club die bij je past, maar je laat ons hier in Groningen achter met bakken vol ellende. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik best begrijp dat je JA hebt gezegd tegen Fledderus.

Hoop doet leven, maar er is geen hoop meer

Met de achterliggende gedachte dat dit wellicht de kans van je leven was. Dat wanneer het je zou lukken om Groningen voor de eredivisie te behouden je kostje is gekocht. Want ondanks dat je wist dat de kans hierop gering zou zijn, had je vertrouwen in je favoriete stelling: ‘wanneer er hoop is, is er leven’. Maar beste Dennis, met jou als structureel verliezende hoofdtrainer van FC Groningen is deze uitspraak toch nergens op gebaseerd.

Excuses voor je meer dan matige optreden als hoofdcoach zijn er natuurlijk altijd. Ik weet ook dat jij weinig of niets hebt aan die twee mannen naast je op de bank, die zichzelf godverdomme (sic. John de Wolf) ook nog assistent-trainers durven te noemen, maar op cruciale momenten blijkbaar hun mond dicht houden, zoals daar zijn je ontelbare foute wissels en je niet begrijpend geschuif met basisspelers. Verder vind ik het ook ongelooflijk slap van algemeen directeur Wouter Gudde dat hij jou niet al veel eerder de wacht heeft aangezegd. Was veel beter geweest voor de FC en zeker ook voor jezelf.

Harde feiten

Beste Dennis, tot slot de harde feiten. Wanneer jij als hoofdtrainer van de FC van de laatste 14 competitiewedstrijden er 1 wint, 2 gelijk speelt en 11 verliest, dan is het toch de hoogste tijd om je biezen te pakken. Het verlies tegen Spakenburg reken ik nog niet eens mee. Wat ik je vraag is heel simpel. Geef een collega-trainer de kans om in de allesbeslissende zes wedstrijden nog een poging te doen om power en passie terug te krijgen in deze vaak veel te gelaten selectie. Passie en power, iets dat wij onder jouw leiding veel te weinig hebben gezien. Daarom Dennis, toon dat je een kerel bent en bel Gudde nog vandaag om hem te vertellen dat je er met onmiddellijke ingang mee kapt. Ik reken op je.

Het ga je goed.

Piet van Dijken