Piet van Dijken draaft door: sliding

Mike te Wierik. “Ik had beter niet kunnen glijden.” Foto: ANP Pro Shots ANP Pro Shots

De app Voetbal, van Andorra tot Zwitserland heeft sinds kort iets nieuws bedacht. Afhankelijk van de stand in een nog volop bezig zijnde wedstrijd wordt bij de app Voetbal al rekening gehouden dat dit ook wel eens de einduitslag zou kunnen zijn. Prompt wordt dan ook de stand op de ranglijst aangepast.

Hoewel er dus bij AZ-Ajax ook nog een tweede helft gespeeld dient te worden, is de ruststand van 2-1 voor de club uit Alkmaar reden voor de app Voetbal om PSV, dat eerder op de dag met 4-3 won van Feyenoord, bovenaan te zetten omdat de Eindhovenaren met slechts één doelpunt verschil een beter doelgemiddelde hebben dan Ajax.

De verantwoordelijken voor de app Voetbal hebben wat deze wedstrijd betreft dus zeker een vooruitziende blik, omdat er in het tweede bedrijf, zelfs niet met negen minuten extra tijd, niet meer door Ajax wordt gescoord, en zodoende de in de rust aangegeven ranglijst in dit geval helemaal klopt.

Snapt u het nog? Dan voor de zekerheid een andere wedstrijd uit de eredivisie. Sparta op het Kasteel tegen ons aigen FC. De partij met als meest gestelde vraag wel of geen sliding maken. De verantwoordelijke man hiervoor, Mike, tikkie terug, te Wierik, zei na afloop dat hij beter niet had kunnen glijden, omdat dan de kans aanmerkelijk groter was geweest dat de scheids niet naar de stip had gewezen.

De app Voetbal diende ogenblikkelijk in te grijpen na de benutte strafschop door Sparta op de ranglijst door te schuiven naar de zesde plek en FC Groningen terug te zetten op plaats 12. Van 1-1 naar 2-1 in de negentigste minuut. Het kan verkeren, maar hoe je het ook wendt op keert, de app Voetbal is en blijft vooralsnog zo scherp als een mes.

Over de wedstrijd zelf is elk geschreven woord er één teveel. Wat een wanprestatie van ons aigen FC! De 5-4-1 opstelling gaf mij bij voorbaat al een onbestemd gevoel. Zowel wat betreft de vooraf uitgedokterde tactiek alsmede ook het uiteindelijke resultaat. Vanaf het begin was het tijdrekken geblazen en de eenzame man voorin, Ricardo Pepi, werd amper aangespeeld.

Mooi was dan weer wel dat de gehuurde Amerikaan met een fraaie kopbal in de zestigste minuut de Groningers verrassend op voorsprong zette. Uit deze meevaller had Groningen nieuw elan moeten putten, maar er veranderde niets en 12 minuten later maakte Mijnans gelijk, toen de net ingevallen Kasanwirjo verzuimde de ingekopte bal tegen te houden om hem daarna weg te trappen.

En dan toch maar het moment in die vermaledijde negentigste minuut, waarin centrale verdediger Te Wierik een oliedomme sliding maakte in zijn eigen 16-meter gebied. Ondanks dat hij de lange Noorse spits Lauritsen niet raakte, wees arbiter Danny Makkelie resoluut naar de stip. Zelfs door de mannen van de VAR was hij hier niet meer vanaf te branden. Gevaarlijk spel van Te Wierik, dus penalty! De laatste tijd goed acterende Vito van Crooij liet vanaf 11 meter keeper Verrips volstrekt kansloos.

Zelf zou ik niet weten hoe vaak ik tot aan het tikken van dit stukje op maandagmorgen de ‘overtreding’ van de FC Groningen-verdediger heb teruggezien. Bij ESPN hielden ze er maar niet mee op en ook gisteravond bij Studio Voetbal was het een hot item. Reken maar dat het vanavond bij Vandaag Inside ook langdurig ter sprake komt en dat Bas Nijhuis de studiogast is. Verrek, ik lijk nu net op de app Voetbal, door nu al te voorspellen wat er vanavond staat te gebeuren in het programma van Genee, Derksen en Van der Gijp.