Piet van Dijken draaft door: uitspraken (5)

“Je moet geen kritiek aannemen van mensen aan wie je geen advies zou vragen.” Aldus een quote van Janine Abbring, dat ik las in een interview met de journalist/presentator. Bij RTV Noord regisseerde Janine mij een aantal keren voor het programma PietPraat, de televisie-uitvoering van mijn radioprogramma De Straat. Ik herinner me nog goed dat met Janine als regisseur het toch altijd net een stukje beter was.

Bij Veronica Offside, het nieuwbakken sportprogramma van Wilfred Genee, hoor ik dat Ron Jans een geweldige trainer is, mits hij dan wel een goede klas heeft, doelend op zijn vroegere job als leraar Duits. Aardig gevonden en derhalve een verdiende vermelding in de alweer vijfde column gevuld met uitspraken. Zoals ook deze uit een recente Rarekiek: ‘Ik verveel me als een zandkorrel die nog nooit is aangeraakt’.

In mijn kastje onder de televisie staat een dvd met daarop de eerste complete serie van de succesvolle serie The Sopranos. Een paar keer had ik dezelfde dvd al bekeken, tot ik via een abonnement op HBO de kans kreeg om dan eindelijk de resterende vijf seizoenen ook te mogen bekijken. James Gandolfini in de rol van Tony Soprano is écht werelds! Helaas mocht de acteur slechts 51 jaar worden. De volgende zin is van Tony: “Besluiteloosheid is erger dan een verkeerde beslissing.” Het is maar dat u het weet. Net als dit statement, eveneens uit The Sopranos: ‘Sometimes I go about in pity myself, and all the while, a great wind carries me across the sky’. (Soms beklaag ik mezelf, en intussen voert de wind me door de lucht).

‘Verdriet is de prijs die je betaalt voor liefde’ lees ik in de rouwadvertentie van Cornelia Vermanen-Spier, roepnaam Corrie. Zo is het wel. Wanneer je bij leven heel veel van die ander hebt gehouden, is het verdriet na diens dood groot. Maar gelukkig is er dan weer de acteur Tom Hanks, die ons allen vertelt dat er voor elk probleem een oplossing is. “Every problem has a solution.”

In de serie Clark, te zien op Netflix, heeft de hoofdrolspeler een raad voor een ieder die net niet goed genoeg is om de nummer één te worden. “Als ik niet de allerbeste kan zijn, dan maar de beste van de slechtste.” “Ik hoop niet, ik vrees niet, ik ben vrij.” Dit volgens de grote Kretenzische schrijver Nikos Kazantzakis. Ik haal de wijsheid uit het boek Final Blues, de kruispunten van Harry ‘Cuby’ Muskee, geschreven door Jeroen Wielaert. Harry was gek van Kreta, vandaar zijn interesse in de hierboven genoemde scribent.

Ik ga er deze keer alweer bijna uit met een citaat van Barry Hay, de zanger van de helaas gestopte Golden Earring, tevens de man achter de wereldhit Radar Love. “Overleden vrienden en muzikale helden sterven niet werkelijk zolang de herinnering aan hen levend blijft.”

Op de achtergrond roept de negentigjarige balletdanser, choreograaf en fotograaf Hans van Manen nog dat als het ritme niet klopt het nooit sexy is, en vanuit de hemel zijn de bijna laatste woorden van de op 25 april, nota bene de geboortedag van Johan Cruijff, overleden componist, gitarist, bassist, pianist en zanger Henny Vrienten, de wijze erudiete man met een vlijmscherp gevoel voor humor en taal. “Een mens is slechts een vonkje in de tijd van de eeuwigheid.”

En dan is er toch nog altijd Johan Cruijff met écht de laatste uitspraak van dit stukje: “Als je boven het gras uitkomt.”