Piet van Dijken draaft door: zomer van 2016

Met Ernest Faber in 2016 in de Big City.

Op het Zuiderdiep kijk ik stiekem of de fiets van Marieke er ook staat. Niet dus, terwijl ik net zoveel trek heb in koffie. Maar eerlijk gezegd kan dit ook helemaal niet, omdat Marieke alweer jaren geleden haar grote liefde achterna is gereisd naar Utrecht, om daar samen met hem een sportcentrum te beginnen en daarnaast moeder te worden van een zoon.

Mooie tijd was het toen Marieke restaurant Seizoen bestierde op het hoekje van het Zuiderdiep en de Gelkingestraat, daar waar nou Thai Jasmine goede zaken doet. Even verder op het Zuiderdiep zit Martine voor het raam achter haar computer, maar zij heeft het druk met het scoren van modellen voor haar bedrijf Dutch Casting. Jaren geleden vroeg ze mij om in de film ‘De gelukkige huisvrouw’, naar het gelijknamige boek van Heleen van Royen, even als vader van hoofdrolspeler Carice van Houten te poseren.

Zonder tekst. Met daarbij ook nog het gegeven dat het niet zeker was of het shot überhaupt voor de film zou worden gebruikt. Toch maar niet gedaan. Bij Bakkerij Blanche in de Brugstraat kun je ouderwets lekker ontbijten en in de Volkskrant lees ik dat trainer Ron Jans met PEC Zwolle samen met coach Ernest Faber van ons aigen FC met een schamel puntje uit vier wedstrijden onderaan staat in de eredivisie. Wat Faber betreft gaat dit hopelijk snel veranderen.

De Sigaar heeft net als zoveel etablissementen in Amsterdam een terras aan het water. Ik drink er een biertje met Henk Scholte van het Radio Noord-programma ‘Twai deuntjes veur ain cent’ en luister tussendoor naar de ontboezemingen van dichteres Titia Lodewegen, die eind van het jaar zeventig hoopt te worden. Die andere dichter, Jean Pierre Rawie, is er ook, net als Geert Jan Laan, de oud-hoofdredacteur van het toen nog Nieuwsblad van het Noorden.

Prachtige plek, helemaal als de zon schijnt. De plicht roept en ik verkas naar de Herestraat. Opnames voor Herestraat Helemaal met Oelinda de Vries, de eerste vrouwelijke nachtburgemeester van de Big City en opvolger van de onvermijdelijke Chris Garrit. Oelinda, genoemd naar haar oma, is de jongste nachtburgemeester uit de geschiedenis van de Big City, en ze mag tegen burgemeester Den Oudsten dan ook gewoon Peter zeggen. Het gesprek met haar loopt gesmeerd en na afloop drinken we een biertje op het alweer zonnige terras van het Newscafé.

Daarna spoed ik mij naar het Zuiderdiep, waar je sinds kort de combinatie kip met bier kunt nuttigen. Een formule die ook in Groningen blijkt aan te slaan. Het is dan ook hartstikke druk in de tent van Han Plaggemars. Niets teveel gezegd, het is bij hem écht smullen geblazen. Het is weer mooi geweest voor vandaag. Het centrum van Stad blijft voor mij nog altijd the place to be. Een biertje nog en dan naar huis. Twee minuten lopen. Ideaal. De klok van de Jozefkerk slaat tien uur en ik verheug me alweer op morgen. Big City, you’re so pretty!