Piet van Dijken draaft door. De WK-editie: Qatar gezien vanuit Stad

Foto van Koen van Weel / ANP

Nicolás Tagliafico doet mee, net als Ángel di Maria en Lionel Messi. Toch verliest Argentinië met 2-1 van Saoedi Arabië. En wat te denken van Duitsland? Die Heimat laat zich verassen door Japan, dat aantreedt met twee oud-voetballers van de FC, te weten Ko Itakura en Ritsu Doan, waarvan de laatste voor de 1-1 tekent. Uiteindedijk zegevieren de Japanners met 2-1. Iedereen kan van iedereen winnen, zelfs het organiserende Qatar is dinsdag niet kansloos tegen Oranje.

Het charmeoffensief van Louis van Gaal stopt even bij de dramatische partij tegen Ecuador. Zelfs zo slecht dat de Ecuadorianen verdienen om te winnen. Oranje had bij rust trouwens al royaal voor moeten staan. Na de thee is het bij het Nederlands elftal drie keer niks. Ecuador is gedurende 45 minuten de bovenliggende partij en maakt terecht dan ook de gelijkmaker door spits Enner Valencia. Wat een ouwehoer is trouwens die Valencia! De man vindt zichzelf de allerbeste. Het is alweer zijn derde doelpunt, eerder scoorde Valencia al twee keer tegen Qatar, en net als tegen de onzen wordt ook nog eens een treffer wegens buitenspel door de VAR afgekeurd. Spits Cody Gapko maakt een wonderschoon doelpunt, maar hij is net als Bergwijn, Memphis en Berghuis volstrekt onzichtbaar. Ook Van Dijk is niet in goede doen. De lange bal op de spitsen, waar hij zo patent op heeft bij Liverpool, zijn bij Oranje een zeldzaamheid. De aanvoerder houdt het vooral bij balletjes breed en terugspelen op keeper Noppert.

Veel tekst heeft Van Dijk ook niet. Altijd van die voorspelbare antwoorden. Om over Bergwijn maar te zwijgen. Wat een afgang was dat! Tijdens een persconferentie schoof hij achter de tafel met de iets mondiger Davy Klaassen. Klaasen probeerde er nog iets van te maken, Bergwijn deed het af met de mededeling dat hij het helemaal eens was met het gepeupel van zijn ploeggenoot. Het was een complete afgang van de ver onder de maat presterende Steven Bergwijn. Een dergelijk slappe houding kun je je als speler van het Nederlands Elftal niet permitteren. Nooit meer iets aan hem vragen is dan ook mijn gemeend advies aan het journaille in Qatar.

Na afloop van de voor Nederland zo teleurstellende match tegen Ecuador interviewt zoals gebruikelijk Jeroen Stekelenburg de bondscoach. In vroeger dagen had je Hans Kraay jr. van SBS6 en Bert Maalderink voor de NOS, nu is het Stekelenburg, die te vaak vergeefse pogingen doet om het toch nog een beetje spannend te maken. Soms lukt het Jeroen om Van Gaal uit de tent te lokken en zodoende mooie televisie te maken. Na Ecuador werd er amper een kritische vraag aan het populaire opperhoofd gesteld, terwijl hier toch voldoende redenen voor waren. ‘Nou Louis, dit was niet best hè. Die tegenstander was gewoon beter dan ons. Zoals die mannen er in kleunden! Dat heb ik bij ons geen moment gezien. Hoe kan dit nu? Marco van Basten zei bij ons in de studio dat Van Dijk geen moment in de wedstrijd had laten zien dat hij de aanvoerder is. Het is achterin bij hem zo voorspelbaar en veilig, en hier komt nog bij dat het verdedigen van Virgil ook niet is wat we van hem zijn gewend. Ben jij het enigszins met Marco eens?’ Van Gaal vermijdt op slinkse wijze de aan hem gestelde vraag en de journalist verzuimt om hem te interrumperen. Op het eind is er nog een moment dat Van Gaal ietwat geïrriteerd lijkt en dan is het gesprek voorbij.

Er is na de zwaar tegenvallende partij voetbal gelukkig heerlijke tomatensoep met zelfgemaakte pasteitjes door mijn dochter Maddi en tot aan het moment dat ik dit stukje tik heb ik ook niet meer aan Nederland-Ecuador gedacht. Dit laat zien wat een waardeloze wedstrijd het was. Dinsdag krijgt Oranje een nieuwe kans tegen het gastland.