Pieter Kuit en dochter van BPOC opgepakt voor achteroverdrukken van donaties

Corona Dialoog - 20 mei

Een van de gekste gesprekken die ik heb gevoerd in coronatijd was met Pieter Kuit van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie. Hoewel, het werd nooit een fijne praatsessie. Het werd een portie vliegen afvangen en bizarre beschuldigen ontvangen. Pieter is samen met zijn dochter afgelopen dinsdag aangehouden.

Pieter Kuit wierp zich met zijn dochterlief in coronatijd op als de ultieme zelfonderzoekers. Met hun stichting de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie wilden ze middels een hele rits interviews, die gepubliceerd werden in verschillende rapporten, aantonen dat er niks klopte van het coronabeleid en dat er een hele andere, kwade bedoeling achter zat. Agenten, wetenschappers, politici, artsen, verplegers en journalisten: ze zaten volgens Pieter, dochter en hun aanhang allen in het duivelse complot.

Valse titels

Voor coronatijd was al duidelijk dat Pieter, vooral geliefd in reformistische kringen, een fantast was. Zo had hij zijn naam veranderd van Pedro naar Pieter. Dat is nog onschuldig, minder onschuldig waren de valse titels die hij zichzelf toedichtte. Zo noemde hij zichzelf steevast drs. en dominee, maar bleek nooit afgestudeerd te zijn. Die titel mocht hij dus niet dragen. Toen het OM daarmee aan de slag wilde, verwijderde Pieter snel overal de titel.

Tijdens de eerste golven van corona wierpen Pieter en dochter zich op als vechters voor het vrije woord en kundige onderzoekers onder de stichting Buitenparlementaire Onderzoekscommissie. Klinkt heel echt en vet serieus. Met die stichting beten ze zich vast in de zwendel rondom en gevolgen van de corona-aanpak waarvoor ze vele artsen, verplegers en meer van dat hadden gesproken. Geïnteresseerden konden de uitkomsten, keurig gebundeld en uitgegeven door de Groningse complot-uitgeverij Blue Tiger, voor veel geld kopen. Dat liep kennelijk aardig want al snel kwamen Pieter en dochter met een tweede onderzoek.

Heerlijk verdienmodel over de rug van

Daarvoor zouden ze 80 agenten hebben gesproken die allen, stuk voor stuk, aangaven dat ze gewetensbezwaren hadden en wat voor bizarre politiestaat Nederland was geworden. Dat ging van mishandelen van coronademonstranten tot geweld tegen overtreders van de avondklok. Net zoals bij het eerste rapport dacht Pieter impact te maken in snel groeiende anti-coronabeweging met het relaas van de agenten. Dat viel tegen. Blue Tiger wilde het niet uitgeven. Blackbox TV spendeerde er geen aandacht aan. Reden: er waren stevige twijfels over het bestaan van de 80 agenten. Zelfs de uitgever kreeg geen verificatie dat de politiemannen en -vrouwen echt bestonden . „Wij wilden weten dat ze echt bestaan”, sprak Tom Zwitser, frontman van Blue Tiger, op BLCBX in oktober 2021. „Maar dat konden ze niet aantonen.”

Ondanks dat de Blue Tiger het boekwerk niet op de markt wilde brengen, werd het in eigen beheer uitgegeven. Geïnteresseerden konden het voor 12,50 euro kopen. Ondanks alle kritiek, zelfs vanuit vooraanstaande Wappiekringen, kwam het nog tot een derde onderzoek. Die kan al twee jaar elk moment worden gepresenteerd, aldus pa en dochter op Twitters. Het rapport is er vooralsnog niet gekomen, maar ondertussen ging het gebedel gewoon door. Wie geen compleet rapport kon kopen, kon altijd een bedrag naar keuze doneren. Alles voor het grondige onderzoek waarmee de moeder alle scams zou worden ontbloot.

Dat zulks een dubieus verdienmodel is, des temeer omdat de agenten en vele andere deelnemers allemaal anoniem werden gehouden, hield ik Pieter voor tijdens het gesprek. De boodschap kwam niet aan. Hij bleef wild om zich heen slaan. Sloeg van de hak op de tak zodra naar de specifieke inhoud en bewijzen van een specifieke claim werd gevraagd en bleef mij maar wegzetten als omgekochte journalist.

Klotengesprek

Het werd uiteindelijk een ongelooflijk naar gesprek (zie hierboven). De bedoeling was om dichter bij elkaar te komen, oor te hebben voor standpunten en daarover inhoudelijk heen en weer pingpongen. Het werkte averechts. Mijn bubbel sprak lovende woorden over de kalmte die ik etaleerde en de feiten waar ik uit putte. Zijn achterban hees hem op het schild als absolute winnaar en bleef me dagenlang bestoken met intimidaties, irritante belletjes, vervelende appjes en idiote bedreigingen. Frappant, omdat Pieter tijdens het gesprek zei te walgen van bedreigingen richting journalisten, maar nadien zijn radicale achterban opjutte tegen mij.

Enfin. Om een lang verhaal nog langer te maken: afgelopen dinsdag zijn Pieter, dochter- en vrouwlief aangehouden. Het Leids Dagblad daarover : „Een 58-jarige man, zijn 55-jarige echtgenote en een 30-jarige dochter van de man zijn dinsdag aangehouden. Ze worden verdacht van oplichting, witwassen en verduistering. De man en zijn dochter zijn bestuurders van een door hen opgerichte stichting. De twee zouden geld dat aan de stichting is geschonken, gebruikt hebben voor privé-uitgaven. De echtgenote van de man wordt verdacht van betrokkenheid hierbij, meldt het Openbaar Ministerie.”