Podcast gaat terug naar Project X: hoe Haren precies tien jaar geleden toneel werd van een veldslag

Het liep precies tien jaar geleden helemaal uit de hand. Foto: Kees van de Veen Header: ANP Kees van de Veen Header ANP

„Een veldslag”, kopt de voorpagina van het Dagblad van het Noorden tien jaar geleden. Hoe een openbaar feestje op Facebook helemaal uit de hand liep in het normaal zo rustige Haren. Wouter Holsappel en Thijs Faber hebben er voor OOG een podcast over gemaakt. Ze gaan in ‘Er is geen feestje’ in gesprek met mensen die destijds een rol hebben gespeeld, zowel in de aanloop naar de bewuste 21 september als tijdens de beruchte vrijdagavond.

“We zijn tien jaar verder en de emoties zijn wat gedaald, maar de verhalen zijn er nog steeds,” vertelt Thijs. Zelf was hij toentertijd twaalf en zat op school in Haren. “Iedereen had het erover en ook in de jaren daarna koppelden mensen Haren automatisch aan Project X.”

IJzeren staaf

In de podcast focussen de makers zich onder andere op de onderzoekscommissie. “Dat onderzoek heeft 400.000 euro gekost, terwijl de schade ongeveer 250.00 euro was. Maar dat betekent niet dat het nutteloos was. Het geeft aan dat men het belangrijk vond om te onderzoeken hoe dit kon gebeuren.”


De twee Stadjers gaan ook terug naar Haren. “We spreken met op straat, journalisten en bijvoorbeeld ook een ondernemer die de hele avond en nacht met een ijzeren staaf achter zijn winkelruit heeft gezeten. Ook spreken we een DJ van 3FM die het gehypt heeft en Merthe live in de uitzending had.”

Of Thijs en Wouter de nu volwassen vrouw, waar het allemaal mee begon, ook te spreken krijgen? Daarvoor moet je de meerdelige podcastserie luisteren. De eerste aflevering staat nú online!