Politie haalt Sloveense NS-bus van de weg bij Hoogeveen: chauffeur maakt te veel overtredingen, krijgt rijverbod

Foto van Gerrit de Boer Gerrit de Boer

Zojuist is bij Hoogeveen een Sloveense bus, met Sloveense chauffeurs en Sloveens kenteken, maar vol met Nederlandse NS-reizigers van de A28 gehaald. De bus was vanuit Meppel onderweg naar Groningen en deed dienst als treinvervangend vervoer.

Volgens Anke, die het zag gebeuren, werd de bus van de weg gehaald en naar het plaatselijke station gedirigeerd omdat de chauffeur een hele rits overtredingen beging. “De politie heeft de eerste chauffeur daarom direct een rijverbod opgelegd”, vertelt Anke via de telefoon. “Met de tweede zijn ze nu in gesprek. Dat is nu gaande in de politiebus.”

Chaos weer compleet

De lezing van Anke strookt met de geluidsopname die ze meestuurt. Daarop is te horen hoe een NS-medewerker uitlegt wat er loos is. “Met de tweede chauffeur mag vooralsnog enkele uren rijden. Maar dat besluit is nog niet genomen en hij wordt nu in de bus geconfronteerd met videobeelden van de overtredingen. Als ook hij niet mag rijden, moet ik wel iemand hebben die de bus kan verplaatsen.”

Door de aanhouding en het rijverbod is de chaos weer compleet, meldt Anke. Het was juist een van de weinige bussen die vanaf Meppel naar het Noorder vertrok. “Gelukkig kan ik met een collega meerijden. Maar een hele hoop mensen staan nu op station Hoogeveen, in de hoop dat er ooit een bus komt.”

Update

De woordvoerder van de politie meldt dat de chauffeur is staande gehouden tijdens een reguliere verkeerscontrole in samenwerking met Leefomgeving en Transport naar groot vervoer. “Daarbij bleek dat hij de rust- en rijtijdenwet overtrad.”