Pride keert terug: diversiteit vieren met een roze kerk, parade, groot feest en veel meer

Pride 2022 in de Zwanestraat. Foto van de organisatie
Nederland is een tolerant landje. Te tolerant zelfs, vinden sommigen. Maar daar kijkt menigeen die afwijkt van het gangbare anders tegenaan.
Werk te doen
„Geen groter verdriet, geen groter pijn, dan verfijnde nicht in Almelo te zijn”, dichtte Herman Finkers in de jaren ‘90. Die woorden onderstrepen nog steeds de struggles waar veel mensen mee dealen. Uit de kast komen is in veel kringen een groot taboe en LGBTIQI+’ers zijn vaker slachtoffer van geweldsdelicten geweldsdelicten, respectloos gedrag, hacken en cyberpesten dan anderen, aldus de LHBT-monitor 2022.
Ook in Stad blijkt keer op keer dat er nog een lange acceptatieweg is te gaan. Regenboogvlaggen zijn niet veilig en op social media wordt het vernielen daarvan met gejuich door sommigen ontvangen.
Kippenvelmoment
Daarom dus Pride. Om de diversiteit te vieren en het belang daarvan te in dik vet roze te onderstrepen. Opdat iedereen zichzelf kan zijn. In 2022 kwamen bijna 8.000 bezoekers op de eerste editie, die bestond uit lezingen, exposities en feest, af. Al die elementen komen ook dit jaar terug.
Pacal Rakers, van de organisatie, kijkt persoonlijk het meest uit naar de Streep Pride, het grote succesnummer van de vorige editie. „Jong en oud kwamen duizenden samen in de Zwanestraat om Pride te vieren. De saamhorigheid en vrijheid voelde je in de lucht hangen en door de aderen stromen. Het was echt een kippenvelmoment.”
Dit jaar hoopt de organisatie op nog meer bezoekers. Om die te lokken worden een paar toffe events aan het al interessante en bruisende programma toegevoegd.
„De informatiemarkt op de Grote of Nieuwe Markt krijgt een extra roze tintje in de vorm van een opblaasbare roze kerk”, vertelt Pascal Rakers, een van de initiatiefnemers. „Overdag kunnen mensen daar elkaar het ja-woord geven en ‘s avonds bouwen we de kerk om tot poppodium.”
Ook nieuw is de Pride Walk. „Dat is een wandeling door de stad, met een roze tractor, muziek, motoren en uiteraard veel diversiteit”, legt Pascal uit. „Een aantal opleidingen uit Stad werkt hieraan mee en dat wordt echt tof. Nu al zin in.”