Provincies Grunn en Drenthe plaatsten nep-reviews om eigen werk te promoten: “Beste investering van het jaar”

John Santbergen is eigenlijk model Orville F.

Op<a href="http://www.doorfietsroutes.nl"> Doorfietsroute.nl</a>, een site van meerdere lokale en regionale overheden, wordt van alles bijgehouden over de (toekomstige) snelle fietspaden in en rond Stad. Om de informatie een beetje op te leuken, lachen de positieve reviews van &#8216;echte Noordelingen&#8217; de lezer tegemoet. Maar er klopt iets niet aan de sappige quotes.

Prominent op alle pagina’s van de site draait bovenin een carrousel met vijf citaten van ogenschijnlijk random fietspadengebruikers. De uitspraken zijn stijlvol gebracht met naam, woonplaats en foto van de fietser. Een van hen is Cisca de Groot, een krasse 65-plusser uit Ten Boer. Ze poseert naast haar fiets voor een mooi groen veld en zegt: “Mijn kleinzoon noemt me oma sportief.” René Bijlsma uit Haren is een van de andere gelukkigen. Hij hangt voorover op zijn stalen ros en vertelt: “Vanmorgen nog even gezwaaid naar de file.” En John Santbergen uit Zuidhorn, wederom in vergelijkbare pose, rept over “misschien wel de beste investering van dit jaar.”

Nep-reviews

Wervende teksten voor het goede werk dat de provincies Drenthe, Groningen en Regio Assen Groningen (samenwerking van de gemeenten Groningen, Assen, Tynaarlo, Midden-Groningen, Hogeland, Noordenveld, Westerkwartier en beide provincies) verrichten. En waarschijnlijk compleet verzonnen teksten. De namen corresponderen in ieder geval niet met de foto’s.

Cisca is, afgaande onze zoektocht, een uit de duim gezogen naam en de foto is van model Janneke M. van Echtemensen.com . John Santbergen lijkt ook niet te bestaan. En op de foto van John pronkt Orville F. van hetzelfde modellenbureau . Bouke “natuurlijk ga ik op de fiets, ik ben een natuurmens” van der Veen is Dirk P, ook weer van Echtemensen .

“Niet goed voor het vertrouwen”

Volgens Jasper Gevers, advocaat bij De Haan Advocaten, is het niet per se fout wat de site doet. “Maar het is wel bijzonder en doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van de provincies.” De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt op te treden tegen partijen die misleidende beoordelingen online aanbieden of gebruiken. “Bedrijven, influencers en anderen gebruiken deze beoordelingen om het beeld van hun bedrijf, product of dienst te manipuleren”, aldus de autoriteit in een algemeen statement over het gebruik van nepreviews. En vorige week heeft het kabinet aangekondigd harder op te treden tegen plaatsers van nepreviews.

Of het nu wel of niet volgens de letter van de wet fout is, volgens de provincie is het in ieder geval niet de bedoeling dat de quotes op deze manier worden gebracht. “Het is een slordige fout”, geeft woordvoerder Irma Haan aan. “De uitspraken zijn wel echt gedaan door de mensen die op de foto staan, maar de naam die erbij staat, klopt niet. Ik heb direct opdracht gegeven om de namen te laten verwijderen.”

“De mensen zijn echt”

Dat is netjes. Maar daar wordt het verhaal niet minder opmerkelijk van. Want de mensen die op de foto staan, en kennelijk allemaal echt die uitspraken hebben gedaan, werken toevallig allen bij hetzelfde modellenbureau? Hoe werkt dat dan, belt Doorfietsroutes een random modellenbedrijf op met de vraag wat de modellen van de doorfietsroutes vinden? En of ze dan ook eem willen poseren met hun barrel? Dat weet Irma zo niet. En dat gaat ze vandaag ook niet meer uitvogelen, want het is al laat op de vrijdagmiddag. “De mensen en uitspraken zijn ieder geval echt.”

Een uurtje na het gesprek met de provincie is de website inderdaad aangepast. De uitspraken, geflankeerd met foto’s van de modellen, pronken nog steeds op de pagina’s, maar de namen zijn verwijderd. Ondertussen ook gebeld met het modellenbureau, maar daar willen ze niks zeggen. “Je moet bij de provincie zijn.”