PvdA wil met extra subsidie Bevrijdingsfestival weer gratis en groter maken

Bevrijdingsfestival in 2018

Man. Wat een boudel wat het Bevrijdingsfestival afgelopen jaar. Daar is al veel over geschreven en gezegd en dat zal nog wel eem doormodderen. Want over een half jaar staat de nieuwe editie op het programma. Wordt dat net zoals in 2021 met entreetickets voor vijf euro en alleen op de Drafbaan? Of gaan we ouderwets de vrijheid vieren?

Als het aan Partij van de Arbeid in de provincie ligt, wordt gekozen voor de laatste optie. Met ook weer meer aandacht voor kinderen en de informatiemarkt moet ook weer in ere hersteld worden, vindt de PvdA. „We willen dat het Bevrijdingsfestival voor iedereen toegankelijk is, daar past een entreeprijs niet bij. De kracht van het Bevrijdingsfestival is juist dat iedereen, hoe verschillend ook, daar samen komt om de vrijheid te vieren en te genieten van kunst en cultuur”, laat de partij weten in het zojuist verstuurde persbericht.

Daartegenover staat dat de PvdA begrijpt dat er financiële middelen nodig zijn om dit mogelijk te maken. Daarom heeft de arbeiderspartij zojuist een motie ingediend waarin de provincie wordt gevraagd om komend jaar en daarna structureel meer geld vrij te maken voor het Bevrijdingsfestival. Daarbij wordt naar provincie Utrecht gekeken. „Die verstrekte afgelopen jaar 84.000 euro aan het Bevrijdingsfestival in de Domstad. Terwijl dat aanzienlijk kleiner is en minder bezoekers trekt dan het fuifje in Stad.”

Reden voor PvdA om provincie Groningen te vragen de subsidie voor 2023 te verhogen van 45.000 naar ook 84.000 euro. „Daarnaast roepen we in deze motie op om in de navolgende jaren te kijken naar mogelijkheden om de provinciale subsidie voor het Bevrijdingsfestival structureel te verhogen. Aan deze subsidie zit echter een belangrijke voorwaarde verbonden; het Bevrijdingsfestival moet voor iedereen gratis toegankelijk zijn.”

Fractievoorzitter Pascal Roemers: ‘’We hopen met de verhoging van de provinciale subsidie een mooie bijdrage te kunnen leveren aan een gratis toegankelijk en aantrekkelijk bevrijdingsfestival. De gemeente Groningen draagt een aanzienlijk bedrag bij en ook het Rijk heeft aangegeven te willen praten over de toekomstige financiering van bevrijdingsfestivals. Men zegt vaak; vrijheid is niet gratis. Laten we er samen voor zorgen dat het vieren ervan dat wel is!’’

Update : de penningmeester van de provincie heeft ja gezegd. De subsidie is onderweg. Nu nog afwachten wat de directie van het Bevrijdingsfestival doet. Maar daarover snel meer.