Q-music: Nationale Zeg Eens Hoi Dag n.a.v. Moi-shirt

Het bericht van Sikkom over het <a href="https://www.sikkom.nl/hoi-moi-shirt-omdat-groeten-belangrijk/" target="_blank">Hoi- en Moi-shirt (want groeten is belangrijk)</a> is terecht gekomen op de burelen van Q-music. Dj  Niek van der Bruggen vindt het idee zo tof dat hij maandag 3 november heeft uitgeroepen tot <a href="http://q-music.nl/nieuws/niek-introduceert-nationale-zeg-eens-hoi-dag" target="_blank">&#8216;Nationale Zeg Eens Hoi (of Moi) Dag&#8217;</a>.

En dat allemaal naar aanleiding van Social Labs. Het initiatief van Ritzo ten Cate en MJD Groningen. Tijdens Noorderzon verzamelde Social Labs op de klaagmuur allemaal klachten waar Groningers klaar mee zijn. Eén van de posts op de muur gaat over groeten, dat vreemden elkaar geen gedag meer zeggen. Onbekend maakt onbemind en dat zorgt voor frictie, die misschien kan worden weggenomen door simpelweg ‘moi’ te zeggen tegen een vreemde.

Een goed idee groeit vanzelf

Een puik idee vinden wij van Sikkom en dus met alle liefde een bericht op de site gepleurd. Maar ook bij Q-music vinden ze het dus een goed plan. Zo goed dat ze Rein de Vries van MJD Groningen hebben gebeld in de uitzending voor meer uitleg en ze Qmusic heeft maandag 3 november dus uitgeroepen tot “Nationale Zeg Eens Hoi Dag’. Iets wat Sikkom van harte ondersteund.

Om zelf het goede voorbeeld te geven gaat dj Niek maandagochtend op het station in Amsterdam totaal onbekenden heel hartelijk groeten. Datzelfde moeten we dan ook maar in Groningen doen en daar voelt Sikkom zich voor geroepen. Maandagochtend gaan we op het hoofdstation staan om iedereen te groeten, zelfs Friezen.

Ritzo ten Cate

Q-music over ‘Nationale Zeg Eens Hoi Dag’

Twee Groningers brengen een t-shirt op de markt met daarop groot de tekst ‘Moi!.
Ze hopen dat door de shirts mensen op straat elkaar weer vaker zullen groeten.
Niek belde met de initiatiefnemers en ze brachten hem op een idee.

Uit onderzoek van Social Labs blijkt namelijk dat veel Nederlanders zich er aan ergeren dat we elkaar niet meer spontaan begroeten op straat. Het feit dat ook steeds meer inwoners in Nederland zich eenzaam voelen is voor Niek aanleiding om maandag 3 november uit te roepen tot Nationale Zeg Eens Hoi Dag.

Hij roept heel Nederland op om op deze dag (en eigenlijk altijd) alle mensen die je tegenkomt te begroeten. Zelf zal Niek er uiteraard ook aan mee doen. Hij zal maandag vanaf ’s ochtends vroeg op station Amsterdam Amstel mensen actief begroeten en zijn ervaringen delen op Q-music.