Typisch: campagne om automobilisten in bus te krijgen en tegelijk worden veel busritten geschrapt

Foto van ANP

Foto van ANP

Het is bijna niet te geloven, maar het is echt zo. Qbuzz, Arriva en OV-bureau Groningen-Drenthe kondigen gisteren een campagne aan waarmee ze de automobilist het openbaar vervoer in te krijgen. Twee dagen eerder voert Qbuzz doodleuk een fiks aantal bezuinigingen door waardoor een groot aantal buslijnen in Stad en Ommeland vervalt.

Belangrijkste speerpunt van de campagne om forenzen uit de auto te trekken is de 50 procent korting-actie. De actie geldt voor een dag en is voor iedereen beschikbaar die van of naar Groningen reist. Expres nu omdat Stad dankzij alle werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg een stuk moeilijker bereikbaar is.

Goed idee om mensen meer met het OV te laten reizen. Beter voor het milieu, klimaat en de filedruk in en rondom Stad. Want met al die drie zaken gaat het niet al te best. Dus niks dan lof daarvoor.

Sneller met de fiets of auto

Maar tegelijkertijd worden allerlei belangrijke bus- en treinverbindingen geschrapt of de frequentie daarvan drastisch teruggeschroefd . Wat te denken van buslijn 3 die van Leek via het hoofdstation en centrum naar Lewenborg klapt. Een belangrijke verbinding tussen de grote forensenplaats (kern Leek heeft 15.000 inwoners), de grote buitenwijk (Lewenborg telt 9.000 zielen) en de de stad waar al die mensen naartoe moeten.

Daarom rijdt die ook zes keer per uur in de spits. Maar niet meer. Dat is teruggeschroefd naar vier keer en dat levert gedoe op. Zo mailt een inwoner van Leek: „Ik mag van mijn werkgever gratis met het OV reizen, maar ik ben nu langer onderweg dan op de fiets. En das gewoon van Leek (niet het kleinste kutplekje) naar het Zernike.” Meneer heeft gelijk en wordt door het schrappen van de ritten juist de auto ingejaagd. Daar kan geen 50 procent-campagne tegenop.

De periferie wordt moeilijker bereikbaar

Hetzelfde geldt voor buslijn 4 van Roden naar Stad en Beijum. Ook een belangrijke verbinding tussen een grote forensenplaats (14.500 inwoners), een grote buitenwijk (12.000 inwoners) en de plek waar al die mensen werken of scholen. De frequentie van lijn 4 gaat ook van zes bussen per uur in de spits naar vier. De spits loopt volgens Qbuzz van 6:30 tot 9:00 en van 16:00 tot 18:30 uur à twee bussen per uur minder. Dat betekent dat dik 50.000 mensen (voor het gemak de tussenliggende dorpen en wijken niet meegenomen) 20 dagelijkse busritmogelijkheden kwijtraken. Dat is nogal wat.

Daarnaast vallen klappen op lijn 15, de drukbezette verbinding tussen Hoofdstation en Zernike. Ook lijn 51 (Zuidlaren - Groningen), lijn 61 (Uithuizen, Bedum - Groningen), Qliner 300 (Emmen - Groningen), Qliner 304 en 314 (Drachten - Groningen), Qliner 309 (Assen - Groningen), Qliner 312 (Stadskanaal - Groningen) krijgen een stuk minder ritten. Kortom: er wordt hard bezuinigd op de OV-bereikbaarheid van Stad en Ommeland. De mensen worden het openbaar vervoer uitgejaagd en tegelijk wordt een campagne gelanceerd om mensen naar de bus te lokken.

Zo moeilijk is het niet


Hoe is dit te rijmen? Niet. Als je echt mensen uit de auto wilt jagen, zet dan vooral in op comfertabele, snelle en regelmatige verbindingen tussen de periferie en Stad. Dat zet meer structurele zoden aan de dijk dan een incidentele kortingsactie. Als dat te veel geld kost, heb ik nog wel een ideetje. Er komen miljarden deze kant op als doekje voor het bevingsbloeden. Steek van die enorme bult wat euro’s in de bereikbaarheid. Leg alsnog die (regio)tram aan. Daar wordt Groningen echt beter van. Veel beter dan van alle kraaltjes en spiegeltjes die nu deze kant opgaan.