Rechter: boete voor Moti is onrechtmatig

Terwijl Groningen vanaf nu vier dagen de Europese hoofdstad van de popmuziek is, komt het belangrijkste Stadse muzieknieuws misschien wel uit de rechtbank vandaag. 

Want om 10:15 uur diende in de rechtbank in Stad de zaak tussen gemeente Groningen en straatmuzikant Moti. Enige tijd geleden is misschien wel de beroemdste straatmuzikant van het Noorden namelijk  beboet door een overijverige ambtenaar van Stadstoezicht .

Moti krijgt de boete omdat hij illegaal op straat speelt, volgens Stadstoezicht. Hij heeft wel een vergunning, maar mag niet te lang op één plaats spelen, niet langer dan een uur.

Boete Moti leidt tot ophef op sociale media

Volgens de dienders speelt Moti een kwartier te lang door. Ze verzoeken hem niet om weg te gaan, maar wapperen direct met een boete van 180 euro. Belachelijk vindt Moti en dus laat hij de zaak voorkomen. Geruggesteund door de nachtburgemeester en heel veel sympathisanten die op sociale media hun onvrede over de boete uiten. Moti is namelijk een beetje van de stad, die moet je niet beboeten, maar knuffelen en faciliteren.

Moti speelt, terwijl Sikkom filmt

Vandaag heeft de rechter gesproken en die is van mening dat de Stad niet juist heeft gehandeld en de boete is derhalve kwijtgescholden. Martin Blokzijl, de advocaat die Moti gratis bijstaat: “Het staat niet vast dat Moti de tijdslimiet heeft overschreden. Daarvoor hadden de boa’s er voortdurend bij moeten staan. Ze zijn op twee momenten langsgeweest en menen een overtreding te hebben geconstateerd. Maar wie zegt dat Moti ondertussen niet is weggegaan en daarna is teruggekeerd?”

De rechtbank als warm bad

Daar gaat de rechter in mee en dus is Moti vrijgesproken, tot grote opluchting bij hem zelf. “Het was best gezellig in de rechtbank. De rechter was aardig, de officier van justitie erg vriendelijk, eigenlijk was het een lieve bedoeling, een warm bad,” vertelt Moti, die lachend het gebouw heeft verlaten.

De zanger verwacht niet dat de gemeente in beroep gaat. “Het is geen Heineken-ontvoering. Het gaat eigenlijk nergens over. Ze hebben ongelijk gekregen en ik hoop vooral dat ze het beleid nu gaan aanpassen, want dat slaat echt nergens op. Het had zo makkelijk opgelost kunnen worden. De stadswachten (boa’s) hadden ook even op hun horloge kunnen tikken, dan had ik de hint begrepen en was deze hele situatie niet gebeurd.”

Moti op de Sikkom Show

Wil je Moti zelf zien spelen, of uithoren over zijn rechtszaak? Kom dan donderdagavond naar de Sikkom Show in EMG, daar speelt de straatmuzikant en we interviewen hem kort over de zaak.