"Rutger ouwe, wat is dit voor kk kamer?" De meest absurde studentenfilmpjes vind je via @Studentenkak

Studenten spoken de meest gore, rare shit uit.

Studenten spoken de meest gore, rare shit uit.

Vuurwerk afsteken in huis, over het toetsenbord van een bestuurslid zeiken, of op een brandende tafel van een trap afglijden. Studenten doen de meest bizarre shit, zien we op het Instagramaccount Studentenkak, goed voor 64 duizend volgers. De beheerders van het account zijn twee RUG-studenten.

Wie wat filmpjes op het account gaat bekijken waarschuwen we alvast: je moet wel een béétje een sterke maag hebben. Regelmatig blijken studenten ongewenst een drol achter te laten, bijvoorbeeld in een pannetje in de keuken van een studentenhuis, bovenop een tafel of op iemands kussen. En net zo regelmatig kotsen of zeiken ze de hele boel eronder. Soms heel crea, via een stofzuigerslang.

Verder zien we een hoop gore studentenkamers voorbij komen, met schimmel tot aan het plafond. Het meest hilarisch is misschien wel het commentaar onder de videos. „Rutger ouwe, wat is dit voor kk kamer!?”, klinkt het vol afschuw, met een dikke aardappel in de keel en met overdreven rollende r. Al dat ge-kk is misschien niet zo fijn, maar het is gewoon heel erg typisch allemaal. Het zinnetje wordt dan ook graag herhaald in andere videos waar het een gigantische bende is.

De beheerders van het account zijn twee studenten (21) bedrijfskunde aan de RUG. Beiden zijn ze lid van studentenvereniging Albertus. De twee willen voorlopig nog eem anoniem blijven. „We willen het account eerst nog groter maken”, verklaart een van hen. „We kloten nu nog een beetje aan.”

Grootste studentenaccount

Het begon allemaal zo’n jaar geleden. „We hadden clubavond en zaten een beetje te grappen en grollen over iemands gore kamer. We hebben daar toen een filmpje van gemaakt en op TikTok gezet.” Het filmpje had binnen no time een miljoen views.

Dat online-succes smaakte naar meer. „We hebben toen nog meer grappige filmpjes gepost, dat lukte wel want het was een behoorlijke bende in ons huis, en toen hadden we al snel heel veel volgers.” Met name op Insta, want op TikTok kregen ze eerst een tijdje een ban. „TikTok staat veel minder gekkigheid toe.”

Kracht: absurditeit en herkenbaarheid

De meeste filmpjes worden door studenten zelf gefilmd en opgestuurd. Ze spelen zich vaak af in studentensteden als Groningen, Utrecht en Amsterdam. De beheerders maken vervolgens een selectie. „Wij krijgen best vaak schokkende filmpjes binnen. Soms posten we ze ook niet. Als mensen te herkenbaar in beeld zijn, bijvoorbeeld. Of als het gewoon té smerig is. Maar onze kracht is ook dat onze standaard anders is dan andere accounts. Het mag wel ranzig. Wij zien dat héle vieze filmpjes juist heel vaak bekeken worden.”

Het account is niet alleen populair onder studenten, ook BN’ers gaan er lekker op, zoals Jaap Siewertsz en Sander Schimmelpenninck. Zij noemen het ‘fantastisch’, ‘een feest’ en ‘zo herkenbaar’ in hun Zelfspodcast.

Webshop openen?

Op Instagram zit Studentenkak nu op 64 duizend volgers. Daar willen de beheerders 100 duizend van maken. „We willen het grootste studentenaccount van Nederland worden, groter dan Studentenmemes. Die hebben 80 duizend volgers.”

Op dit moment doen de beheerders het voor de lol, maar uiteindelijk hopen ze er nog wel wat uit te slepen. „Met een webshop of zo. Dat zijn we nu aan het bekijken.” Wij zien de shirtjes met ‘Rutger, ouwe!’ al helemaal voor ons.