Ruzie op het terras eindigt in dodelijke schietpartij. “Ik kom zo terug en haal mijn pistool op”

Volgens verschillende bronnen ligt de aanleiding van de fatale schietpartij gisteravond in de Haddingestraat op het terras van het café om de hoek, grenzend aan de rosse buurt. Daar zou een woordenwisseling zijn geweest tussen de latere schutter en een groep vrienden uit Leeuwarden.

Op beelden is te zien dat een groep mannen in de Haddingestraat achter de latere schutter aan zit. Dat gaat er niet vriendelijk aan toe. Het lijkt erop alsof de man opgejaagd wild is. De groep uit Leeuwarden is woest. Er wordt hard geschreeuwd, geduwd, getrokken en meer en meer boze mensen verschijnen in beeld. Een verdwaalde dame probeert enkelen tegen te houden, maar het heeft geen zin.

Zelfde gasten

Na enkele tientallen meters slalommen tussen de geparkeerde auto’s en een grote vuilcontainer (met genoeg kans om weg te rennen) en meerdere bierpotten die zijn kant op vliegen, wacht de schutter de groep op achter een busje. Als de belagers naderen, springt hij achter de motorkap vandaan de straat op en schiet de dichtstbijzijnde man neer. Bij het wegrennen schiet hij nog vier keer gericht. Drie mannen worden geraakt. Eentje is vandaag overleden aan de verwondingen.

De Leeuwarders, die ook bekend zijn in fanatieke Cambuurkringen, vieren met een man of veertien een vrijgezellenfeest in Groningen. Voor vertrek met de bus naar Stad gaan ze met zijn allen op de foto voor de partybus. Dat het om dezelfde gasten gaat wijst nadere bestudering van de beelden uit. Gezichten, zonnebrillen, schoenen en kleding komen precies overeen.

Liwwadders

Het slachtoffer is volgens nabestaanden een hardwerkende internationale vrachtwagenchauffeur die woonde op het kermiskamp in Leeuwarden. De groep zou elkaar onder andere kennen via Cambuur Leeuwarden. In de Friese hoofdstad staat de groep niet goed bekend, begrijpen we weer van andere contacten daar. “Het verbaast me niks dat het bij die lui is gebeurd”, vertelt een van hen. “Het zijn, hoe zal ik dat zeggen, van die typische lui.”

Op het terras van de beruchte kroeg, waar veel gespuis zich al jarenlang ophoopt en donderdagmiddag nog twee drugsdealers werden aangehouden, zou een woordenwisseling zijn ontstaan tussen de Friezen en de Groninger. Wat daar precies de reden van is, krijgen we niet los.

“Ik haal een pistool op”

Meerdere bronnen zeggen dat de schutter en de groep elkaar kenden en een geschiedenis vol ruzies delen. Het zou een confrontatie zijn die vroeg of laat zou komen. “Niet voor niks waren bepaalde mensen het hele weekend niet op het terras, terwijl ze daar normaal altijd zitten.” Anderen melden dat de latere schutter racistisch werd benaderd door de groep en dat daardoor de ruzie ontstond.

Vrijwel zeker is dat de schutter op een gegeven moment roept dat hij naar huis gaat om zijn pistool te halen. Toen hij – “tegen de verwachting in” – terugkwam, escaleerde de brut vrij snel. Volgens de overlevering viel de groep hem vrijwel direct aan. “Wat daarna gebeurde zie je op de video.”

De schutter

De dader zou een bekend gezicht zijn in de Antilliaanse gemeenschap in Groningen. Maar staat niet bekend als een keiharde crimineel, melden bronnen. “Best een lieve jongen”, wordt gezegd. “Maar wel een dealer, een kruimeldealer.” Omwonenden bevestigen dat de jongeman bekend staat als dealer. Hij hoort bij de groep die al langer voor veel overlast zorgt in de buurt.