Schaatsen kunnen uit het vet. Weerkaart verwacht 6 centimeter ijs volgende week. Maar nog wel wat mitsen en maren

Schaatsen op de diepen in februari 2021. Video van Ellen Grondijs en Matthijs Sorgdrager

Het hangt nog van allerlei factoren af. Een van onze favoriete weermannen houdt dan ook nog de nodige slagen om de arm. Maar desalniettemin deelt hij zojuist een (voor schaatsliefhebbers) verheugende verwachting: de kans groeit dat we over anderhalve week kunnen schaatsen. In de buitenlucht.

Jannes laat vanochtend op Facebook de weerpluim voor de komende twee weken zien met de tekst: „Een mooie winterpluim die we lang niet hebben gezien in een decembermaand. Verder weinig neerslag. Wel kan in het weekend mist en laaghangende bewolking ons parten gaan spelen.”

Behoorlijke ijsgroei incoming

Eem later dropt hij op hetzelfde medium vervolgens een kaartje met de verwachte ijsgroei voor diezelfde periode. Die ziet er voor scheuvelaars dondersmooi uit. Op zondag 18 en maandag 19 december is de ijslaag, volgens het kaartje, zo’n 7 centimeter dik. Dat geldt dan wel voor water van ongeveer maximaal een meter diepte.

En veel belangrijker: dat betekent dat er geschaatst kan worden op ondergelopen weilanden, ondiepe plassen en schaatsbanen. Want volgens het KNMI is daar minimaal een ijsdikte van 4 à 5 centimeter voor nodig. Daar zitten we, afgaande de verwachtings, volgende week donderdag al op.

Goed en slecht nieuws

Goed nieuws dus. Voor de schaatsliefhebbers dan. Voor de energierekening is het sappelen. Maar. Maar. Maar. Het is nog maar een verwachting. Die dus van veel afhangt, verduidelijkt Jannes in de pb. „We moeten niet te hard van stapel lopen, de media ook niet,” stuurt Jannes. „Maar de kans stijgt wel. Het wordt afwachten wat de mist en laaghangende bewolking gaan doen de komende dagen. Want die kunnen spelbreker worden.”