Schip ramt Gerrit Krolbrug: onduidelijk wanneer Beijum en De Hunze weer bij Stad horen

Foto: Dagblad van het Noorden Dagblad van het Noorden

Rozen verwelken, schepen vergaan. Maar een brug in Groningen, vaart altijd iets tegenaan. De tanker Bodensee uit Mannheim heeft vrijdagnacht rond 1 uur de Gerrit Krolbrug in Stad geramd. En dat is niet handig, want voor met name fietsverkeer is de route via de Korreweg over Van Starkenborghkanaal de belangrijkste om in de noordoostelijke stadsdelen te komen.

Yarick Westein woont in de buurt van de brug en heeft het horen gebeuren. Op Facebook schrijft hij: “We zaten net een spannende serie te kijken en op het hoogtepunt hoorden we een onheilspellend geluid dat niet uit de boxen kwam, maar van buiten. Het klinkt als een langgerekt onweer of vuurwerk. Toen we naar buiten keken zagen we een schip in z’n achteruit gaan met de lichten uit. Allemaal nogal surreëel.”

De brug is zwaar beschadigd. De scooterrijder die op op het moment van de aanvaring op de brug reed is gelukkig niet gewond geraakt door de botsing met de 110 meter lange tanker.

Het schip was onderweg van Straatsburg naar Delfzijl en had vier bemanningsleden aan boord.

Fietsbruggen

De oude draaibrug ligt over het water en lijkt total loss.  Op Twitter  meldt de Landelijke Eenheid van de politie dat de brug voorlopig gestremd blijft. Het lijkt er vooralsnog op dat de hoge fietsbruggen onbeschadigd zijn gebleven. Ze zijn nog afgesloten voor onderzoek. Maandag zal bekeken worden of er veilig gebruik van gemaakt kan worden. Een verkeerslicht is afgebroken.

Gelukkig geen persoonlijke ongevallen bij aanvaring #gerritkrolbrug , maar gevolgen voor fietsers, voetgangers en automobilisten zijn groot. We zijn met @Rijkswaterstaat in overleg over herstel en oplossing. Snelle oplossing is nodig voor deze belangrijke fietsroute. pic.twitter.com/odCbL79fxJ

— Gemeente Groningen (@gem_groningen) May 15, 2021

Rozen verwelken,
schepen vergaan,
Maar een brug in Groningen
Vaart altijd iets tegenaan

— Daan Bultje (@daanbultje) May 15, 2021

Bron: Dagblad van het Noorden