Senioren Schoolholm 10 voelen zich al lange tijd onveilig door kapotte garagedeur. Vanmorgen bij zeven auto’s ingebroken. Verhuurder Patrimonium doet niks

De ruitjes van zeven auto’s werden ingeslagen.

In de parkeergarage van het complex Ten Cathrienen aan de Schoolholm 10 is vannacht bij zeven auto’s ingebroken. Dat is heel zuur, vooral omdat de toegangspoort al dagenlang defect is en verhuurder Patrimonium niks doet. „Het is de zoveelste keer dat dit gebeurt. Bewoners maken zich zorgen en voelen zich onveilig”, zegt bewoner Hans van den Bergh.


De roldeur staat al vanaf woensdag wagenwijd open waardoor jan en alleman binnen kan sluipen. Dat is helemaal niet relaxt, en zeker niet in deze buurt. Sinds het schietincident in de Haddingestraat, en het samenscholingsverbod dat daarna van kracht is gegaan, loopt er veel gespuis rond en voelt het er vaak niet veilig, vertelt Van den Bergh.

Het kwartje valt niet

Meerdere bewoners trokken vorige week dan ook meteen aan de bel en vroegen de verhuurder iets aan het defecte rolluik te doen. “Dat schijnt een heel technisch verhaal te zijn, wat blijkbaar niet zomaar is opgelost, maar het kwartje valt niet dat ze wel íets moeten doen”, zegt Van den Bergh. “Dat ze die deur hier niet dagenlang wagenwijd open kunnen laten staan, omdat dat niet veilig is.”

Het zoveelste incident

Het is niet de eerste keer dat het misgaat met het rolluik. Het werd, toen het een poos defect was, al eens gebruikt als schuilplaats door een chauffeur die iemand had aangereden op het Zuiderdiep. De politie zat achter hem aan, waarop hij zijn auto in de parkeergarage van complex Ten Cathrienen knalde. “Dat kon, omdat het rolluik ook toen kapot was en openstond. En ook toen duurde het dagen voordat Patrimonium er iets aan deed.” Ook was het luik een poos kapot rondom oud en nieuw. “Wij hebben het toen zelf dichtgetrokken ’s nachts, met een aantal bewoners, zodat het in elk geval leek alsof het dicht was.”

Eerder deze week kwamen er ook al insluipers binnen via deze defecte toegangspoort. Zij hebben vervolgens fietsen van bewoners beschadigd.”

Oudere bewoners shaken in hun stoel

De bewoners zijn er helemaal klaar mee. “Je betaalt goeie huur om je auto hier veilig neer te kunnen zetten, en dan heb je dit. Patrimonium pakt het niet adequaat op. Het is pappen en nathouden. En kijk hoe het nu weer misgaat. Zeven auto’s zijn vernield: de ruiten zijn ingeslagen.” Het gevolg is dat de bewoners, veel tachtigplussers, weer zitten te shaken in hun stoel, weet Van den Bergh, die overigens zelf nog een stukje jonger is. “Iedereen kan hier zomaar binnendringen. Dat doet het gevoel van veiligheid geen goed.”

Reactie Patrimonium

Patrimonium laat weten van de problemen op de hoogte te zijn en vindt dit ‘uiterst vervelend’. Volgens een woordvoerder was de storing die op 28 oktober werd gemeld snel opgelost, maar trad er later weer een andere storing op. Hoe dat kon gebeuren wordt onderzocht. “We zijn vanochtend ter plaatse geweest om de politie te ontvangen en met de bewoners te praten. En om te bekijken wat er moest gebeuren om de deur vanavond weer dicht te krijgen.” Volgens de woordvoerder gaat dat lukken. Zo niet? “Dan moet er snel iets nieuws komen.” Ook bekijkt Patrimonium of de boel op een andere manieren beveiligd kan worden. Met camera’s, bijvoorbeeld.