Sikkom loodst je door Koningsdag en -nacht: check dit overzicht voor alle toffe feestjes en andere tips

Dit jaar géén Koningsgezelligheid op de Grote Markt ivm verbouwings, maar wel op allerlei andere plekken in Stad. Foto: Jaspar Moulijn

Dit jaar géén Koningsgezelligheid op de Grote Markt ivm verbouwings, maar wel op allerlei andere plekken in Stad. Foto: Jaspar Moulijn

Heujjjj! Nog een paar nachtjes slapen en het is Koningsdag! Toch elk jaar weer een hoogtepuntje, want dondersgezellig met hordes mensen, schreeuwerige oranje-versiering, (gratis) muziek en heel veel bier.

Maar waar ga je heen? Dit zijn de places to be:

Vismarkt

Het hoofdpodium op de Vismarkt is het hart van de stad komende woensdag en donderdag. Op Koningsnacht treden van 19.30 uur tot 02.00 uur allerlei artiesten op, gratis en voor niks, zoals Calidus, Primaat en Banji.

Op Koningsdag is het van 10.15 uur tot 21.30 uur feest. Een vette band is bijvoorbeeld The Vices, een rockband uut Stad. Zij treden op tussen 19.00 en 20.00 uur. Daarna is het tijd voor The Bazzookas, die net zulke spectaculaire muziek maken als hun naam doet vermoeden. Bij zijn is meemaken. En de Vismarkt is sowieso een mooi verzamelpunt, van waaruit je al het andere moois dat Stad heeft te bieden kunt verkennen.

Poeleplein

Tijdens de nacht is DJ ‘stilstaan is geen optie’ Arnoud weer koning van de Poele, vanaf 21.00 uur. DJ Arnoud mixt Nick en Simon (never forget) moeiteloos met slechte happy hardcore en na drie bier wil je toch niets liever dan dat. Je moet wel een beetje op tijd zijn, want als ’t vol is sluiten de hekken.

Ook tijdens de dag is het hier een grote stampende buitenkroeg, met de DJ’s van de Skopje Drive in Show, de top 40/100 band Da Vinci en DJ Roy (dikke hardcore mienjonge).

Kromme Elleboog

Elk jaar organiseren de ondernemers aan en rond de Kromme Elleboog feestjes met live muziek. Om een plekje te bemachtigen in de bomvolle straat, mag je ook zeker een beetje ellebogenwerk toepassen. Toch is het altijd hartstikke gezellig en gemoedelijk in dit stukkie stad. Komt wellicht ook omdat de leeftijdsgrens hier aanzienlijk hoger ligt.

Helden van Oranje versus Kingsland

Niet-gratis, maar wel gezellig, zijn Helden van Oranje (nacht) en Kingsland (dag) in Stadpark. Tijdens Helden van Oranje nemen onder anderen Snollebollekes, Jannes en Jan Smit de toko over. Hopelijk hoef je dit jaar niet zo lang in de rij te staan voor ’t bier…

Op dagfestival Kingsland staan dikke namen als Sunnery James & Ryan Marciano, De Jeugd van Tegenwoordig en popprijswinnaar Goldband. Een snelle blik op de site leert dat er voor beide feestjes nog een paar tickets zijn.

Binnenfeestjes

Ook kroegen, clubs, poppodia en technocollectieven in Stad spelen in op het feit dat Koning Pils z’n verjaardag viert. Dans de hele nacht in Simplon tijdens Koningskopje, in de Graanfabriek is er een Happy Feelings Koningsnacht Festival en Paradigm viert een feestje in het Zeefgebouw: A Paradigm of Excellence: King’s Night!

En dan hebben we Oost, SPOT Oosterpoort, DOT en The Social Hub nog niet eens genoemd. Check op hun website of ze nog kaarten hebben.

Op Koningsdag is er ook van alles te doen in Vera en Zolder. En dat is dan weer GRATIS.

Koningsdag vieren in de Graanfabriek met KopjeK kan helaas niet meer: dat festival is helemaal uitverkocht.

Ook leuk:

Wil je op Koningsdag eerst nog een beetje brak door de stad slenteren, voor je je alweer aan allerlei muzikaal geweld blootstelt, dan is de Vrijmarkt op de singels een tip. Het is de hele dag, van 09.00 uur tot 17.00 uur. En je kunt zelf natuurlijk ook tussen de kleedjes en tweedehands spullen neerstrijken.

Mis je de Grote Markt in dit overzicht? Klopt! Daar zijn dit jaar geen activiteiten, in verband met verbouwings.

Goed om te weten

In Groningen geldt sinds 1 januari een verbod op (plastic) wegwerpbekers. Daarom maken ze in de binnenstad én in het Stadspark vanaf nu gebruik van recyclebare bekers. Daar betaal je in ’t centrum een eurootje voor. In ’t Stadspark krijg je bij binnenkomst een token voor zo’n beker. Wil je een nieuw drankje? Dan lever je de oude beker in. Ben je de beker kwijt? Dan moet je eerst weer een nieuwe beker/token kopen. Is allemaal voor de goede zaak, voor een schonere wereld en zo. Dan weet je dat eem.

Missen we toffe feestjes in dit overzicht? Laat het ons vooral weten!

Note: eerder schreven we dat Marco Schuitmaker naar het oranjefeest @ Oosterhogebrug komt. Maar dit klopt niet. Hij was er vorig jaar!;)