Silvian uit Citychannel (18) is machinist op de trein van Grunn naar Jellejelleland: 'Daar droomde ik als kind al van'

Groningen: 18-jarige machinist Silvian Bakker.

Groningen: 18-jarige machinist Silvian Bakker. Foto: Jaspar Moulijn

Ja, Silvian Bakker (18) uit Stadskanaal speelde vroeger als kind met treintjes. En nu is hij misschien wel de jongste machinist van Nederland. Hij gaf zijn hbo-studie tot ict’er met plezier op voor zijn droombaan bij Arriva.

Op het hoofdstation in Groningen vraagt een ouder paar aan de jonge machinist of de stilstaande Arrivatrein op spoor 5a zo naar Leeuwarden gaat. Zouden deze mensen weten dat de 18-jarige Silvian al anderhalf maand treinbestuurder is? Op 24 maart vertrok hij voor zijn eerste zelfstandige rit vanaf station Leeuwarden naar Groningen. ,,Dat was best spannend”, herinnert Silvian zich nog goed. ,,Maar na de eerste paar stations was en voelde het al als normaal.”

Toch is het niet zo normaal dat Silvian tegenwoordig dagelijks in de cabine van een Arrivatrein stapt. Tijdens zijn middelbare schoolperiode dringt iedereen, zijn docenten vooral, er bij hem op aan om door te leren, hoger op te komen. Het wordt de studie netwerk & security engineering van de Hanze Hogeschool in Groningen, die hem klaar moet stomen om ict’er te worden.

‘Nee, die storing had ik niet geoefend’

Zijn leven verandert drastisch op het moment dat er over de museumspoorlijn van de STAR een zogeheten WINK-trein, het nieuwste type van Arriva, Stadskanaal binnen komt rijden en het bijna voorbestemde gevoel van zijn jonge jeugd bij hem opborrelt. ,,Ik ben die dag wezen kijken, en toen wist ik het zeker. Ik wil zo’n trein besturen, ik wil machinist worden.”

Silvian stopt met zijn studie en solliciteert bij Arriva. Hij wordt opgenomen in een opleidingsklas voor verse machinisten, waar een groot tekort aan is. Hoewel er nog een handjevol 19-, 20-jarigen bij hem in de klas zitten, is Bakker veruit de jongste. ,,De meeste waren 30, 40 tot 50 jaar. En allemaal zeiden ze: Jullie jongeren hebben de grootste kans om deze opleiding te halen.”

Boemelen in de spits

Het mooist vindt hij het rijden in de spits. ,,Dan heb je een volle trein met honderden mensen achter je.” Silvian denkt nu nog niet na over waar hij over een paar jaar in de cabine stapt. Droomt hij al van een plek in een cabine van een hoge snelheidstrein? ,,Neuh”, klinkt het nuchter. ,,De komende tijd zit ik goed bij Arriva, en dat zal ook nog wel een poosje mooi zo blijven. En daarna? Dan zie ik wel wat er op me afkomt.”

Lees het hele verhaal op Dvhn.nl