Slechts 1 uitcheckpoortje open voor reizigers uit Grunn op station LWD. Gevolg: tergend lange wachtrijen. Maar einde is nabij

Station Leeuwarden vrijdagochtend rond 20 over 8. Foto van Sander

De trein naar Leeuwarden is doorgaans niet de allerfijnste reis. Constant onverstaanbaar gebrabbel om je heen waar je koppijn van krijgt omdat je het wilt volgen wat niet lukt. Vaak vertraging. Zeker de stoptrein duurt lang. Ook nog een 4G-gat halverwege en sinds vrijdag worden alle reizigers als voetbalsupporters behandeld op station Liwwadden waardoor tergend lange rijen ontstaan.

Niet alleen het Hoofdstation in Stad wordt vertimmerd. Ook het station in Leeuwarden wordt onder handen genomen. Steigers op de perrons, beunhazen en vaklui druk in de weer. En van alle uitcheckpoortjes voor de treinreizigers uit Grunn is maar een poortje geopend. Niet te doen als je met honderden tegelijk aankomt, waarvan een deel ook nog op tijd staat om de aansluiting te halen. Daar weten FC-supporters die uitwedstrijden in Heerenveen bezoeken alles van.

Rij tot Cammingaburen

Gevolg is een ziek lange rij. Die begint sikkom al bij Cammingaburen. En een rij betekent vertragings. In daluren valt die mee. Maar ‘s ochtends in de spits als al die forensen en vooral drommen studenten, die in Leeuwarden studeren maar in Groningen wonen (geef ze eens ongelijk) met massa’s tegelijk aankomen, sta je volgens Darshan al snel minimaal 15 minuten in de file. Geen pretje.

Sander weet er ook alles van. Afgelopen vrijdag doet hij via Whatsapp live verslag van de situatie: „Het Hoofdstation heeft het een stuk beter voor elkaar dan station Leeuwarden. Door verbouwings daar, hebben ze maar 1 (!!) poortje open voor alle reizigers die moeten uitchecken terwijl er 3 open zijn voor incheckers. Ik wou dat ik dit verzon. Als je achteraan staat duurt uitchecken 10 minuten.”

Cry me Arriva

Nou moet de brut af en toe verbouwd worden. Ook Friesland moet vooruit in de vaart der volkeren. Dat lukt niet zonder tijdelijk ongemak voor reizigers. Dat begrijpen Darshan en Sander terdege. Maar het kan, volgens hen, wel een stukkie klantvriendelijker. Door simpelweg een paar poortjes extra open slingeren in de spits bijvoorbeeld. En ze missen uitleg naar de mensen toe.

Sander: „Deze situatie is al meerdere dagen gaande daar. En nergens een bord met informatie over hoe lang het nog gaat duren of iets van een excuus voor het ongemak. Toch weer een bevestiging dat er niets boven Groningen gaat, met z’n vrije in -en uitcheck paaltjes, afgeschermde bouwplaats en duidelijke meldingen over verwachtte hinder.”

Kedeng, kedeng: van Arriva naar ProRail


Het is begrijpelijk dat Sander de pijlen richt op Arriva, die maatschappij boemelt hem en duizenden anderen in de spits van 050 naar 058, maar volgens de vervoerder ligt het allemaal wat gecompliceerder. „Wij hebben in principe een omleidingsroute. Maar er staan steigers van ProRail in de weg. Daardoor is er maar 1 uitcheckpoortje geopend”, laat Jacoba van de woordvoering weten.

Ze voegt daaraan toe dat Arriva in actie komt. „We gaan per direct servicemedewerkers inzetten om mensen uitleg te geven op het station. Zodat reizigers niet ongehoord blijven. Daarnaast dringen we bij ProRail aan om zo spoedig mogelijk meer poortjes te openen. Ik kan helaas niet zeggen hoe lang dat duurt, daarvoor moet je bij spoorbeheerder zijn.”

Bij ProRail heeft woordvoerder Jacqueline Toonen goed nieuws: de steiger die roet in de poortjes gooide is bijna foetsie. „Die wordt vandaag en morgen afgebroken. Vanwege de veiligheid waren daarom soms maar enkele poortjes beschikbaar.”