Sluiting kinderhartcentrum UMCG dreigt: Ziekenhuizen moeten zelf bepalen wie de afdelingen behouden

Groningen, UMCG, Daan Schoonhoven (2) heeft een aangeboren hartafwijking en krijgt middels een hartoperatie een andere hartklep. Foto: Corné Sparidaens

Het UMCG en de andere drie umc’s in Nederland waar een centrum voor aangeboren hartafwijkingen zit, krijgen nog één kans om zelf te bepalen welke twee umc’s de afdeling mogen behouden. Als ze er zelf niet uitkomen, hakt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid de knoop door.

Dit schrijft Kuipers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer en de Nederlandse Federatie van Universitaire medische centra (NFU), lezen we op RTV Noord . En dat terwijl de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) juist adviseerde eem pas op de plaats te maken, zodat de ziekenhuizen een overkoepelend plan kunnen maken voor de verdeling van de medische specialismen.

De Jonge: Afdelingen Groningen en Leiden verdwijnen

Het nieuws dat de afdeling voor kinderhartchirurgie in Grunn mogelijk verdwijnt, sloeg eind 2021 in als een bom. Minister Hugo de Jonge besloot dat alleen Utrecht en Rotterdam de behandelingen nog mochten doen. Leiden en Groningen zouden de kinderhartcentra verliezen. Dat leidde tot een storm van protest.

De ziekenhuizen zijn het er over eens dat de zorg geconcentreerd moet worden, om de kwaliteit te behouden. Maar: de afdeling in Grunn moet zeker openblijven, zegt het UMCG. Volgens het ziekenhuis in Grunn zou het sluiten van de afdeling enorm veel gevolgen hebben voor de zorg in Noord en Oost-Nederland.

Kom met een beter onderbouwd plan

Dat concludeerde ook de NZa, die van Kuipers himself de opdracht kreeg onderzoek te doen naar de impact van zijn besluit voor de vier umc’s. En daarom adviseerden zij met een beter onderbouwd plan te komen voor de verdeling van de specialismen. Maar nu de uitkomst niet helemaal in Kuipers’ straatje past, heeft ‘ie lak aan ‘t onderzoek. Hij heeft geen tijd op een nieuw onderzoek te wachten en wil ‘doorpakken’.

Dus legt hij de bal weer bij de vier ziekenhuizen neer. Zij moeten er twee aanwijzen. Dat hebben ze al ‘s geprobeerd, maar toen kwamen ze er niet uit. Nu mogen ze het nog een keer proberen en anders besluit Kuipers. Of het dan dus Rotterdam en Utrecht worden, is niet bekend. Kuipers noemt geen namen van ziekenhuizen meer in zijn brief aan de Tweede Kamer.

De ziekenhuizen moeten voor 1 april twee locaties hebben gekozen.