Stad weer nieuwe kleurrijke mural rijker: zoekplaatje bij ingang Universiteitsmuseum

Afbeeldingen: Kunstpunt Groningen / Fynn van der Ziel Kunstpunt Groningen / Fynn van der Ziel

Check deze kleurrijke bedoening dan op een muur in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Sinds deze week is het kunstwerk van Fynn van der Ziel af en siert het de entree van het Universiteitsmuseum. Het is net op tijd gereed voor de honderdste sterfdag van de eerste hoogleraar sterrenkunde aan de RUG, Jacobus Cornelius Kapteyn.

Dit werk is de tweede in een serie van academische streetart over Groninger wetenschap(pers). Eerder popte al een prachtige schildering van Aletta Jacobs op, aan het Academieplein.

Zoekplaatje

Volgens de kunstenaar is deze schildering ‘een beetje een zoekplaatje’,” vertelt hij op de website van Kunstpunt Groningen. “Het is meer dan alleen een portret, er zitten veel elementen uit het leven van Kapteyn in.” Deze man is nog altijd sterk verbonden met Stad. De afdeling sterrenkunde van de RUG heet nog altijd ‘Kapteyn Instituut’ en iedereen kent waarschijnlijk wel de J.C. Kapteynlaan, en anders wel cafetaria de Kapteyn, ook onderdeel van de mural .

Je vindt dus allemaal verschillende onderdelen en verwijzingen terug te vinden uit en van het leven van de man die jarenlang aan de Ossenmarkt woonde. Echt de moeite waard om even de steeg aan de Oude Kijk in de sneaken voor een peek.