Stadjer wordt zomaar beschoten met gelblaster: “Ik toeterde omdat ze bijna een voetganger omver reden op het zebrapad”

Een van de laatste beetje warme en zonnige dagen van het jaar. Heerlijk om dan eem door Stad te klappen op de scooter aan het einde van de dag. Beetje mensen kijken, vitamine D scoren, da’s lekker. Dat dacht Patrick ook, maar het ritje eindigde niet zo leuk.

Rond 18:30 uur rijdt Patrick met zijn scooter over het Hereplein. Met zijn oplettende 112-fotografenoog ziet hij dat een auto bijna een voetganger schept op het zebrapad. “Vermoedelijk had hij de wandelaar niet gezien, daarom claxonneerde ik. Om ze eem te waarschuwen.” Verstandig van Patrick. Niemand zit te wachten op een bloedbad aan het einde van een mooie dag.

Meer meldings over blaagjes met gelblasters

Maar daar denken de automobilist en zijn metgezel anders over. “Iets verderop, bij de kruising met de Stationsweg, stapte de bijrijder uit en werd ik beschoten met een gelblaster”, vertelt Patrick. De Stadjer belt direct met 112, maakt een duidelijke foto – “ze stonden stil voor het stoplicht” – en zet de achtervolging in, Tevergeefs. “Ze gingen er keihard vandoor richting de Brailleweg.”

De laatste dagen krijgen we meer meldings binnen over ‘schietpartijen’ met gelblasters in Stad. Dat zijn elektrische pistolen, machinegeweren en snipers die plastic met water gevulde plastic balletjes schieten. De wapens hebben doorgaans speelse kleuren, maar zien er desondanks behoorlijk echt uit. Alleen het supersoaker-achtige magazijn maakt in sommige duidelijk dat het om een ‘speelgoedgeweer’ gaat.

TikTok-rage

Op TikTok vinden filmpjes waarin jongeren random voorbijgangers beschieten met gelblasters gretig aftrek. Sterker: het is een rage. Met als gevolg dat overal in Nederland jonge gassies het voorbeeld volgen. Verschillende politiekorpsen hebben daarover gewaarschuwd, in Zeeuwse steden is het een plaag, In (uiteraard) Drachten is het ook al een tijdje schering en inslag en in Stad gebeurt het nu dus ook.

Ons advies: niet doen. Voorbijgangers schrikken zich het apenzuur. De politie neemt de brut in beslag en houdt de eigenaar aan voor verboden wapenbezit. Als er ook nog mee is geschoten wordt daar geweldpleging aan toegevoegd. Want het is niet zo onschuldig als verkopers doen voorkomen: “Alsof je van korte afstand met een elastiekje op de huid wordt geraakt”. Daar denkt de politie anders over. “De balletjes kunnen een brandende en pijnlijke plek geven. Bovendien kunnen mensen geraakt worden in kwetsbare lichaamsdelen, zoals de ogen.” En dan kan zo’n waterballetje grote schade aanrichten.

Nait doun!

En tot slot: de politie zegt ook dat ze niet altijd goed kunnen vaststellen of het om speelgoedwapens gaat. “Wanneer we een melding krijgen van iemand met een wapen, dan handelen we daarnaar. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.”