Stadjers Sanne en Siedo op de vlucht in Hunted, vanavond op tv. “Zes grote gespierde mannen joegen ons de stuipen op ’t lijf”

Stadjers Sanne 25 en Siedo 31 doen mee aan het programma Hunted.

Stel: Je hebt iets crimineels gegaan. Met je partner in crime probeer je het land te ontvluchten. Maar de opsporingsdiensten zitten achter je aan. Deelnemers van het programma Hunted ervaren hoe dát is. Het programma begint vanavond. En er doen ook twee Stadjers mee: Sanne (25) en Siedo (31) de Jong. Broer en zus.

Het avontuur zit er inmiddels alweer een poosje op, want de opnames van het programma begonnen de dag na Koningsdag. Vanaf toen moesten Sanne en Siedo, aka Bonnie en Clyde, drie weken lang uit handen blijven van de opsporingsdienst, de hunters. Hoe lang ze het daadwerkelijk volgehouden hebben, een paar dagen, of echt drie weken, dat mogen ze niet verklappen. Maar een bijzondere ervaring was het zeker, vertelt Siedo.

Fan van ’t eerste uur

De Stadjers waren al jaren fan van het programma, en besloten zich daarom op te geven. Hoewel ze beide drukke leventjes hebben, paste zo’n avontuur nu wel goed in hun schema’s. Siedo runt vintagekledingwinkel Lilos en Sanne… die doet van alles. Van het organiseren van wandeltochten door de stad ( Op Avontour ) tot kinderen begeleiden bij team050. Na een hele screening inclusief bezoekje aan de psycholoog kregen ze het bericht dat ze erbij zaten. “Er waren een paar duizend aanmeldingen”, vertelt Siedo. “We waren heel erg blij, ja.”

James Bondje voor volwassenen

Een soort James Bondje voor volwassenen, zo beschrijft Siedo het avontuur. “Dat gevoel wat je vroeger met tikkertje had – of James Bondje dus, zo noemden wij dat -, waarbij er iemand achter je aanzat, en dat je moest ontsnappen aan iets. Dat is een heel vet gevoel. Maar om dat in de grote mensenwereld te beleven, moet je wel iets crimineels doen. Nou, dat gaat Sanne en mij net weer iets te ver.” Hij lacht. “Maar hier, bij Hunted, kan je dat gewoon ervaren.”

Een tasje met kleren, geen telefoon

Met enkel een tasje met kleren gaan Sanne en Siedo op pad. Ze hebben geen telefoon bij zich. Ook geen horloge. Ze moeten zich maar redden. Een strategie is er niet, kun je ook niet maken van te voren. Je moet gewoon gáán. Een pinpas en een OV-chipkaart hebben ze wel. “Maar als we die zouden gebruiken, zouden de Hunters onze locatie kunnen traceren.”

Alleen hun inner circle weet dat ze meedoen aan het programma, verder niemand. “Iedereen dacht dat wij samen op vakantie waren”, vertelt Siedo.

Zes grote gespierde hunters

De luitjes die jacht maken op Sanne en Siedo zijn ervaren mensen van politie en defensie. “Het waren zes grote gespierde mannen die ons de stuipen op ’t lijf joegen”, aldus Siedo. De hunters zijn drie weken lang, de hele dag onderweg. Zij worden aangestuurd door een hoofdkwartier in Rotterdam, waar ook weer allerlei detective-achtige figuren zitten. In totaal moeten ze zes duo’s opsporen.

Niet samen door een deur

Dat de Stadjers dit avontuur samen aan zijn gegaan, hadden ze allebei tien jaar geleden niet gedacht. “Wij konden echt niet samen door een deur”, vertelt Sanne. “Dus dat wij dit nu samen hebben gedaan, 24/7 op elkaars lip, en met een camera erbij, dat is echt wel bijzonder.”

‘Hoe gastvrij is Nederland’- achtige belevenis

Hoe lang ze mee hebben gedaan, hoe ze aan hun voedsel kwamen, of aan een slaapplek, het is allemaal topgeheim. Maar wat Sanne nog wel wil vertellen, is dat het een ‘Hoe gastvrij is Nederland’- achtige belevenis was. “Ik vond het heel bijzonder hoeveel mensen ons voor niets wilden helpen. We hebben gelift en we hebben bij vreemden geslapen.”

Voor de verdere details: tune vanavond eem in op NPO3. Hunted seizoen 7 is vanaf vandaag acht weken lang om 20.25 uur op de teevee.