Sterk staaltje betutteling: Broodje van Eigen Deeg mag op zondagochtend geen verse broodjes meer verkopen

De zaak.

De zaak. Foto: Ronald Zijlstra Fotografie

Op zondagochtend even een lekker vers croissantje bij Broodje van Eigen Deeg halen? Kan niet meer. De bakkerij is verraden. Omdat ze een winkel zijn, mogen ze eigenlijk pas om 12 uur open. Iemand vond het erg belangrijk de gemeente daar even op te attenderen.

„Iemand heeft geklaagd bij de gemeente, en zij zijn wettelijk verplicht daar iets mee te doen”, vertelt Tineke Plagmeijer, die de zaak samen met haar man Menno runt. Volgens de winkeltijdenwet mag de bakkerij helemaal niet open op zondagochtend. „Wij zijn een winkel, en geen horeca. Alleen horecazaken, zoals koffietenten en broodjeszaken mogen open”.

Tineke en haar man waren zich van geen kwaad bewust. „De Bakker Bart is open op zondagochtend, Doppio en de croissanterie. Dus wij vonden het heel logisch om ook open te gaan.”

Ze vindt het al met al „heel erg jammer”. „We bestaan al acht jaar en zijn zo ongeveer vanaf het begin al op zondagochtend open, omdat we merkten dat daar veel behoefte aan was. Wij waren altijd al vroeg in de zaak aanwezig, en mensen vroegen dan of ze een lekker vers croissantje konden meenemen. Die wilden we niet meer teleurstellen, die toen zijn we zo vroeg opengegaan.” Elke zondagochtend stonden er zo’n 200 klanten op de stoep.

Wie Broodje van Eigen Deeg verklikt heeft? Tineke heeft geen idee. „Ik heb niet het idee dat wij overlast veroorzaakten.”

Maar het zij zo. De bakkerij gaat nu gewoon om 12 uur ‘s middags open. „Dan moeten mensen maar een vers croissantje of een verse baguette voor de lunch komen halen”, zegt Tineke optimistisch. Aanstaande zondag zullen ze voor het eerst niet open zijn om 8 uur maar om 12 uur. „Ik hoop dat mensen op de hoogte zijn en niet zo vroeg voor een dichte deur staan.”

Als het aan Tineke ligt worden de winkeltijden in Groningen snel aangepast. „Ik ken genoeg bakkerijen die wel open mogen op zondag. Bijvoorbeeld in Hoorn, in Eelde en in Hoogezand.” Ze besluit: „Mensen zouden het toch in elk geval zelf moeten kunnen bepalen?”