Strafrechtelijk onderzoek naar foute energie-labels in Grunn: "Welke personen zijn betrokken?"

Eigen foto. Bewerking in Paint
Het OM kondigde enkele weken geleden al aan dat een vooronderzoek naar de vele foute energielabels werd geopend. Dat was naar aanleiding van de vele onderzoeken, publicaties op Sikkom en de bindende uitspraken van de Huurcommissie waarin keihard wordt gesteld dat van 700 woningen in Groningen de labels niet kloppen (100 procent score). Ze zakken allen van A naar D, E, F of nog lager. Al die woningen waren van investeringsmaatschappij Pronkjewail.
Welke personen zijn betrokken bij de eventuele fraude?
Uit dat vooronderzoek is kennelijk voldoende informatie gekomen om er serieus werk van te maken. Melanie Kompier, woordvoerder van OM: „De politie in Groningen is onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de vraag of is gefraudeerd met rapporten ten behoeve van energie-labels. Welke natuurlijke- en/of rechtspersonen bij eventuele fraude zijn betrokken, is onderwerp van onderzoek.”
Sinds 2018 schrijven wij, na gedegen onderzoek, dat honderden energielabels van Pronkjewail (inmiddels zijn de panden verkocht) verdeeld over enkele grote en kleinere complexen niet kloppen. De afgelopen jaren heeft de Huurcommissie zich daar ook over gebogen en dat rechtsprekend orgaan kwam tot dezelfde conclusie en uitspraken. Er is nu feitelijk van zo’n 700 woningen vastgesteld dat de labels niet kloppen. Dat is een goudmijn voor de verhuurder.
Foute energie-labels
Want hoe zuiniger de woning, des te lager het label en hoe meer huur de verhuurder wettelijk mag vragen. Bij die 700 woningen (vermoedelijk topje van de ijsberg) gaat dat om zo’n 100 tot 200 euro per maand en dat is al jaren gaande. De kleine rekensom leert dat Pronkjewail (en nu dus de nieuwe eigenaren) jaarlijks daarmee om en nabij 1.250.000 euro cashte. Enorm veel geld. En nu gaat het OM in samenwerking met de politie strafrechtelijk onderzoeken welke natuurlijke en rechtspersonen daarbij betrokken zijn. Wij hebben wel een idee wie dat zijn. Die namen lees je in onze eerdere publicaties over de foute energie-labels.
Harry Kuiper van Pronkjewail wil geen commentaar geven.
Fraude met energielabels wordt gezien als een economisch delict waar maximaal twee jaar gevangenisstraf op staat.