Strafzaak met Alex Soze was weer bovengemiddeld verhit. Ook opvallend: hij blijkt een bovengemiddeld IQ te hebben

Alex.

Alex.

Alex Soze (of Alex M) moest vandaag voorkomen vanwege de mishandeling van een agent in de Poelestraat vorig jaar. Het was weer een strafzaak onder hoogspanning, schrijft dvhn. Misschien wel het meest opmerkelijk: Alex blijkt bovengemiddeld hoog te scoren op IQ-testen.

Agenten willen Alex die bewuste avond in de Poele aanhouden omdat hij een harde klap op de motorkap van een passerende politiewagen geeft. Een paar minuten later staan de agenten al voor zijn neus. Wat volgde was geen aanhouding volgens het boekje. De pepperstray zat al in Alex ogen voordat hij er erg in had.

Tegelijkertijd verklaren de agenten hoe ze voelden dat hij niet ging meewerken. Als Alex helemaal uit z’n plaat gaat na de pepperspray-actie - hij mept een agent een paar keer op z’n hoofd -, gebruiken ze al snel de taser.

Eerder schreven we dit verhaal over de zaak.

Alex gaat uit zn plaatje

Het maakt Alex woedend, nog steeds, of alweer. Hij blijft erbij dat zijn acties uit noodweer waren en noemt de aanhouding ‘beestachtig’. Als er beelden worden getoond van de aanhouding roept hij: „Lekker voor je, man. Ze moeten zich diep schamen, die jongens. Die kale man op het scherm is onschuldig. Dat ben ik.’’

Als de rechter hem vraagt of hij alcohol of drugs heeft gehad gaat hij helemaal uit z’n plaat. ,,Ben je een clown of zo? Dit is voor mij een spannende dag en dan zo’n vraag!? Een kansloos figuur ben je!’’

Bovengemiddeld IQ

Dan wordt er een opvallend rapport van de psycholoog besproken, waaruit blijft dat Alex een bovengemiddeld IQ heeft, als het gaat om organiseren en werkgeheugen. Dat weet ‘ie dan verdomde goed verborgen te houden. Ook opvallend: zijn moeder blijkt zelf politieagent! En zijn vader is douanier. Lollll. Minder opvallend was dat Alex ADHD heeft, maar het werd wel besproken.

Volgens Alex is Alex Soze trouwens helemaal niet dezelfde persoon als Alex M. „Het is satire.”

Alex mag politie niet meer filmen

Dit is ook precies waar het OM op in wil springen: zijn Youtube-kanaal. Dat is namelijk waar Alex geld aan verdient. Door te shockvloggen. Zo bedankte hij een agent tijdens de aanhouding ‘omdat dit hem weer heel veel likes ging opleveren’. Daarom eist de officier geen directe gevangenisstraf, maar 309 dagen voorwaardelijk, op voorwaarde dat Alex contacten met de politie of andere overheidsmedewerkers niet meer opneemt en online zet. Houdt hij zich hier de komende 3 jaar aan, dan wordt de straf niet opgelegd.

De uitspraak van deze zaak is 7 februari.

Lees het originele verhaal van DvhN hier .