Strand Kardingerplas acht maanden na Vindicatfeest nog steeds een desolate modderbak

Er groeit amper gras op het strand waardoor het vooral een modderstrand is

Het strand bij de Kardingerplas oogt nog steeds als een maanlandschap na het feest van Vindicat dat begin oktober vorig jaar aan was op het strand. Normaalgesproken is het een prachtig grasveld waarop het heel goed chillen is met de temperaturen die voor komende week staan gepland. Nu niet. Het is nu vooral modder met her en der een stukje gras.

Op 4 oktober, drie dagen na het feest van Vindicat , is het nog steeds een teringbende op het strand nabij natuurgebied Kardinge. Overal ligt meuk, van plastic bierglazen, Flügelflesjes, shitloads aan peuken, bulten afval in vuilniszakken en gare banken. Het gras en het zand zijn volledig vernield. Diepe sporen van banden hebben een enorme modderpoel gecreëerd in de natte grond en de regen heeft de rest gedaan. Werklui zijn druk bezig om hun stellingen af te breken, verbazen zich ook over de zooi en hebben niemand van Vindicat gezien.

Omgeploegd

Maar de club belooft beterschap. Door miscommunicatie en verslapen en zo is de schoonmaakploeg niet komen opdagen. Dat gaan ze goedmaken. En dat moeten ze ook wel. Want de gemeente is not amused . De afspraak was namelijk dat Vindicat zelf uiterlijk 2 oktober de zooi zou opruimen. Is niet gebeurd. En daarom waarschuwt de woordvoerder: “Vindicat krijgt van ons nog twee uur om dat wel te doen, anders doen wij het op hun kosten.”

De zooi is eem later inderdaad opgeruimd. Maar de vernielingen aan het gras die door het grote materieel en de hossende massa zijn aangericht, zijn niet zo snel weg te werken. Het hele veld is door de zware voertuigen omgeploegd. Er gaan maanden overheen voordat de sporen zijn uitgewist. Sterker: end april meldt Beijum.org dat de kuilen en kale stukken, de stille getuigen van het feest zeven maanden eerder, eindelijk worden aangepakt. “Nu is het even een, met graszaad ingezaaid, zandveld. Maar men gaat er vanuit dat deze zomer weer gebruik kan worden gemaakt van een groen veld.”

Niet heel fijn zonnen en chillen

Zover is het nog lang niet. En hoewel de zomer officieel pas in juni begint, staan komende week de eerste zomerse dagen op het programma. En dan willen heel veel mensen chillen met de billen bij de Kardingerplas. Maar heel chill is dat nu niet. De vlakte is nog steeds kaal, bestaat vooral uit modder met her en der wat ontluikende grassprieten. Niet heel uitnodigend om te gaan zonnen en zwemmen.

Dat komt allicht door het droge voorjaar. Gras heeft namelijk water nodig om te groeien en dat is amper gevallen. Misschien ook door laks optreden van de gemeente. Gevolg is in ieder geval dat acht maanden na het feest de zonaanbidders en zwemmers nog steeds met de gebakken peren zitten.

Bende na het feest in beeld