Streep door nieuwsjaarsvuur op Jozef Israëlsplein. 'Heel bijzonder, ik kan me geen enkel incident herinneren'

Het traditionele vuur met oud en nieuw op het Josef Israëlsplein. Foto uit het archief van Jan Willem van Vliet

De gemeente Groningen hoopt samen met omwonenden, politie en brandweer het traditionele nieuwjaarsvuur op het Jozef Israëlsplein in de Schildersbuurt te voorkomen.

Dat staat in een brief die woensdag in de hele buurt bij bewoners op de mat is geploft. Volgens de brief, ondertekend door burgemeester Koen Schuiling als verantwoordelijke voor de veiligheid, brengt het vuur grote risico’s met zich mee. ‘Er staan veel gebouwen dicht op elkaar. Een vuur is hier te gevaarlijk’. Ook zou de bestrating jaarlijks schade oplopen.

‘Typisch iets voor wie niks van tradities weet’

De brief kondigt alvast extra toezicht aan rond oud en nieuw. Volgens het schrijven volgt deze beslissing op overleg met omwonenden. Een zo’n ‘omwonende’ wist echter niet wat hij las. ,,Hoogst bijzonder dit”, zegt Marco Dussel van slijterij De Kabouter op het Jozef Israëlsplein zelf. ,,Typisch weer een beslissing van mensen die niks van tradities weten.”

Marco woont een eeuwigheid in de buurt en werkt al veertig jaar in zijn slijterij. ,,Ik weet niet beter of dat vuur was er. Ook al ver voor mijn tijd. Lenstra, die hier eerder zat, nu in de tachtig, weet ook al niet anders dan dat het nieuwe jaar hier met een vuur werd ingeleid.” Oftewel: de traditie gaat heel ver terug. „Incidenten zijn er in al die tijd nooit geweest.”

Lees meer op Dvhn.nl