Studenten bezetten RUG uit onvrede over aanpak sociale veiligheid. 'Stop slachtoffers de schuld te geven'

Een groep studenten bezet het Academiegebouw van de RUG. Foto: Corné Sparidaens
Zo’n vijftig jongeren, verenigd in de actiegroep ‘Occupy RUG’, hebben zich met slaapzakken, broodjes, koude pasta en mandarijntjes genesteld op de met rood bedekte trap in het Academiegebouw. ,,Buiten de worden we gesteund door anderen die onder meer voor ons koken’’, vertelt een van de organisatoren.
Eisen
,,We hebben een lijst met eisen’’, legt een van de organisatoren uit. ,,Het komt er op neer dat we ontevreden zijn met hoe de universiteit klachten over sociale ongelijkheid en intimidatie aanpakt.’’ Na verschillende incidenten en harde rapporten beloofde de RUG maatregelen. ,,Maar daar blijft het bij’’, zegt een studente.
De bezetting volgt op het massaal bezochte protest tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart, onder meer gericht tegen seksueel overschrijdend gedrag en sociale onveiligheid op de universiteit. De demonstranten – studenten, medewerkers en docenten – vinden dat de RUG het laat afweten om misstanden aan te pakken.
Ontslag vertrouwenspersoon
Daar stond – en ook nu weer – mede het ontslag van universitair hoofddocent en vertrouwenspersoon Susanne Täuber, expert op het gebied van sociale onveiligheid, centraal. Volgens Täuber is een kritische publicatie uit 2019 over de kansen van vrouwen op universiteiten, waaronder de RUG, de basis voor het ontslag.
Täuber kreeg steun en bijval van veel studenten en collega’s die – onder meer op Twitter - protesteerden met ‘ #AmINext?’. Het universiteitsbestuur kreeg dinsdag een petitie met meer dan 3500 handtekeningen overhandigd van studenten en medewerkers die erop aandringen dat zij haar baan terugkrijgt. Ook is er al meer dan 18.000 euro ingezameld om haar juridische kosten voor een eventueel hoger beroep te dekken.
‘Stop slachtoffers de schuld te geven’
De bezetters laten in een verklaring het volgende weten: ‘We eisen dat de universiteit adequate actie onderneemt in het licht van alle informatie die zij heeft ontvangen en bevestigd met betrekking tot aanbevelingen in, maar niet beperkt tot, het YAG-rapport. Daarnaast zullen publieke uitspraken worden gedaan over de verantwoordelijkheid voor concrete stappen die het College van Bestuur zet om verantwoording af te leggen dat aan de eerder genoemde eisen zal worden voldaan.’
Verder willen ze onder meer dat de universiteit moet stoppen slachtoffers de schuld te geven en daders die een machtspositie binnen de RUG bekleden moet aanpakken.
Dat het hen menens is, wordt vanavond duidelijk. Het Academiegebouw is nog steeds bezet.