Temperatuur in studentenflat (700 wonings) loopt op tot 50 graden. Valt wel mee, volgens verhuurder

De snikhete torenflat bij het Reitdiep – foto van Peter Wassing Peter Wassing

De bewoners van woontoren NIDO in Groningen branden hun huizen uit. In de studentenflat met 700 appartementen loopt de temperatuur op tot 50 graden. Eigenaar Xior reageert niet op klachten.

“Dit is een broeikas’’, verzucht een internationale student (18) die sinds vorige zomer 825 euro per maand voor zijn appartement van 36 vierkante meter betaalt. “Vorig jaar in de tweede week van augustus was het hier 50 graden. Het is ongezond.’’

Donderdag om half 12 in de ochtend was het 44,8 graden in zijn huis. “Ik heb een draagbare airconditioner aangeschaft voor 400 euro. De eigenaar zegt dat ik extra elektriciteitskosten moet betalen, terwijl mijn huurprijs inclusief is.’’

IJsklontjes in bed

Hij weet nu al dat hij in de zomer niet in Groningen blijft, maar bij zijn ouders bivakkeert. Hetzelfde geldt voor vele andere bewoners. Zij ontvluchten hun stikhete appartement.

“Vorige zomer bleven we tot drie uur ‘s nachts buiten op de parkeerplaats. We legden ijsklontjes in bed en coolpads in onze kussens. Om zes uur zweetten we ons bed alweer uit’’, zegt een bewoonster (20). Zij betaalt 900 euro voor haar appartement van 32 vierkante meter.

Kan er dan geen raam open? Nee, die heeft de verhuurder zo gemonteerd dat ze niet verder dan een paar centimeter open kunnen.

De persvoorlichter van het Belgische bedrijf Xior zegt niets van klachten te weten. “Xior is sinds december eigenaar van deze woontoren. Het is nu extreem warm, dat is het bij mij thuis ook’’, zegt ze.

Lees het hele verhaal op Dvhn.nl