Tien redenen waarom ESNS ongelooflijk tof en erg belangrijk is voor Groningen

ESNS Open Air in de enorme tent op de Grote Markt. Foto van Knelis

Whoohooo! Na jaren coronadroogte en online optredens kan Eurosonic Noorderslag eindelijk weer ouderwets uitpakken in Stad. Gaat gebeuren van woensdag 18 januari tot en met zaterdag 22 januari.

Voor al die nieuwe Groningers die de afgelopen jaren in Stad zijn gearriveerd en geen idee hebben wat ESNS is, doen we eerst eem een beknopte uitleg. Daarna tien redenen waarom het zo ongelooflijk tof en belangrijk is voor Grunn. ESNS is het Europese Showcase Festival voor de popmuziek.

ESNS in een notendop

Verdeeld over iets van 40 podia in de binnenstad vertonen 350 aanstormende artiesten hun kunsten aan professionals uit de Europese muziekindustrie, denk aan bookers, festivaldirecteuren, platenlabels en stervelingen uit Stad, Ommeland en ver daarbuiten. Als je op ESNS de pannen van het dak speelt in Vera, Huize Maas of een of ander obscuur podiumpje weggestopt in een rauwe kelder dan zit je het hele festivalseizoen gebeiteld en word je uitgenodigd voor alle grote festivals in Europa.

Op zaterdag wordt het festival afgesloten met Noorderslag in Oosterpoort. Het neusje van de zalm voor de Nederlandse muziekbusiness. In het cultuurcentrum en poppodium verschijnen ook weer vele podia waarop de beste Nederlandse muzikanten van dit moment rocken. Hoogtepunt van Noorderslag is de jaarlijkse uitreiking van de landelijke Popprijs voor de Nederlandse act die het afgelopen jaar de grootste stempel op de muziek heeft gedrukt.

Nou. Dat is ESNS in een notendop. Dan nu tien redenen waarom het zo tof en belangrijk is.

1 - Stad wordt overspoeld met vrolijke mensen

En die zorgen voor een heerlijke en vibrerende sfeer. Overal blije gezichten, overal gezellige drukte. Om blij van te worden, ook al heb je niks met muziek. De ambiance werkt namelijk erg aanstekelijk.

2 - Overal muziek

Achter elke deur die je opentrekt speelt een bandje of vermaakt een singer songwriter de aanwezigen. Een groot deel daarvan valt onder het officiële programma van ESNS waar je een kaartje voor moet kopen. Maar er is ook meer dan genoeg gratis muziekvertier. Zo zijn er meerdere randprogramma’s, waaronder Pleuropsonic, die gratis te bezoeken zijn. En op de Grote Markt wordt elke avond gerockt in een enorme tent onder de noemer ESNS Open Air. Ook weer gratis. Het is namelijk een cadeautje van ESNS aan Stad. Klik hier voor de programmering van ESNS Open Air en Google is je vriend voor het gratis randprogramma.

3 - Het is ongelooflijk goed voor de lokale economie

Maanden van tevoren zijn alle hotelkamers volgeboekt. Er worden zelfs verschillende grote slaapsteden ingevaren om alle bezoekers een bed te kunnen bieden. Ook alle kroegen en restaurants zitten tijdens ESNS ramvol met bezoekers die niet zuinig met geld omgaan. De taxibranche in Groningen en verre omtrek (ze komen zelfs vanuit Den Haag hier rondjes rijden) spint er ook garen bij. En wat te denken van alle toeleveranciers. Van bakkers die het ontbijt en de lunch verzorgen van de bezoekers van de vele muziekcongressen tot de groothandels die biertjes leveren voor de dorstige artiesten. Ook de coffeeshops verkopen in deze week meer wiet dan normaal en zo is de lijst met ondernemers die belang hebben bij ESNS sikkom eindeloos.

4 - Tig lui die voor het eerst een eierbal eten

Nestel jezelf een half uurtje voor HOEK en sla al die mensen die überhaupt voor het eerst een snackautomatiek zien gade. Is mooi vertier. Helemaal als ze een eierbal in de mond proppen. De verrukkelijke verbazing dondert van de gezichten en dat vormt een prachtig schouwspel.

5 - Het is perfecte reclame voor Stad

Zoals gezegd wordt Groningen volgende week overspoeld met tienduizenden gasten uit den vreemde. Maar daar blijft het niet bij. Ook media uit heel Europa rukken uit naar Stad om hier dagen op rij live verslag te doen voor de Zweedse televisie, de Belgische radio en Kroatische podcasts. In al die uitzendingen wordt lyrisch over Groningen gesproken en passeren prachtige beelden van Stad de revue. De impact daarvan is vele malen groter dan welke ‘Er gaat niets boven Groningen’-campagne dan ook.

6 - Mensen kijken 2.0

De homo sapiens observeren is een hobby die menig terras overeind houdt. En die liefhebberij beleeft tijdens ESNS een hoogtepunt. Komt dus, nogmaals, omdat Stad overspoeld wordt met heel veel mensen die uit alle hoeken van Europa komen. Met elk hun eigen mode en rariteiten. Zo is bijzondere hoedjes of andere opmerkelijke kledingstijlen spotten een sport tijdens ESNS.

7 - Rijen, rijen en nog eens rijen

Omdat in elke krocht een bandje speelt, is het soms lastig om heel veel mensen te herbergen. Gevolg is dat regelmatig lange rijen ontstaan voor de verschillende podia. Zeker als een grote naam optreedt kan de rij enorm worden. Nou is dat niet per se een pluspunt, maar het is wel heel typisch ESNS en vaak is het erg gezellig in de rij.

8 - Het gesprek in Stad gaat eindelijk eens niet over de FC

Het gaat niet al te best met de Grunneger FC. Om deprimerend van te worden. Maar niet tijdens ESNS. Want dan wordt amper over de Trots van het Noorden gesproken in het centrum. Dan gaat het alleen maar om muziek en gezelligheid.

9 - Kans om de grootste artiesten van de wereld van morgen te zien in een intieme setting

ESNS is vooral een podium voor aanstormend talent. En hoe. Elk jaar kun je hier artiesten zien in een zaaltje met 50 gasten die over vier jaar de mondiale hitlijsten aanvoeren. Zo speelde JP Cooper in Plato tijdens ESNS voor een handvol mensen. Nu speelt hij de grootste festivals plat. Ook Rag‘n’Bone man, Dua Lipa, Lost Frequencies, Oscar and the Wolf, Nothing But Thieves, James Bay, Selah Sue en bijvoorbeeld White Lies begonnen hun impossante loopbaan op ESNS.

10 - Groningen de Koningen

Dompel jezelf vier dagen onder in ESNS en per uur groeit het besef: Groningen de koningen. Wat een heerlijk bruisende stad waar al die bezoeker stiekem erg jaloers op zijn. En ook belangrijk: tijdens ESNS bevestigt Groningen de status van belangrijke popstad in Nederland.