Tienduizenden lieve briefjes verspreid in Stad en Ommeland. Want de Week van de Lieve briefjes is aan

Een van de vier lieve briefjes die overal in Stad en Ommeland liggen

Groningen barst van de barmhartige initiatieven. Al eeuwenlang. Mede daarom is het zo’n fijne Stad. Een van die leuke projecten is de ‘Week van de Lieve briefjes’. Die gaat morgen start.

In 2018 begint het Groningse idee met de Dag van de lieve briefjes. Op verschillende plekken in Stad, waar veel mensen komen, worden 14.000 briefjes verspreid met lieve woorden en ruimte voor een persoonlijke boodschap. In de hoop dat Groningers de briefjes zouden geven aan iemand. Zomaar, om mensen blij te maken.

Niet zo’n lieve BOA


Niet alles ging direct vlekkeloos. Op de Grote Markt deelden de initiatiefnemers, die zich voor de gelegenheid bont verkleed hadden, lieve briefjes uit aan random voorbijgangers. Waaronder aan een stadswacht. Die vond het donders mooi en zou het kaartje naar zijn vrouw sturen tot ‘ie bedacht dat briefjes uitdelen valt onder flyeren en dat is verboden op de Grote Markt.


Dat de wethouder eem daarvoor zelf ook lieve briefjes uitdeelde, deerde de BOA niet. Onverbiddelijk noteerde hij de gegevens van de ‘flyeraar’ zodat de boete opgestuurd kon worden. Niet leuk. Volledig tegen de geest van de actie in en daardoor een beetje valse start. Maar wel meer media-aandacht en het initiatief is sindsdien groter en groter geworden en maakt vijf jaar later heel Nederland voor een week wat liever.


Doet deugd en goed

Want morgen gaat de vijfde editie van start. Nu als Week van de Lieve briefjes. Niet alleen in Groningen, maar ook in heel het land. Tienduizenden lieve briefjes liggen gratis klaar in alle bibliotheken in de provincie Groningen, bij servicepunten van Qbuzz in Grunn en Drenthe en bij meer dan 150 bibliotheken en welzijnsinstellingen in de rest van het land, van Schier tot Zuid-Limburg.

Kortom: een lieve boodschap aan iemand geven was nog nooit zo makkelijk. En het doet veel deugd, kan ik uit eigen ervaring vertellen .


Meer info over Week van de Lieve briefjes

Het is een initiatief van een reeks organisaties en sponsoren. Denk bijvoorbeeld aan de gemeente Groningen, Biblionet Groningen, Forum, Qbuzz. Klik hier voor meer informatie. Hier kun je klikken om kaartjes (gratis) te bestellen. En klikkerdeklik hier voor een overzicht met afhaalpunten.