Tip van Jonny: zo word je fiets niet gestolen

In Groningen worden jaarlijks echt heel veel fietsen gestolen. Iedereen komt een keer aan de beurt, maar na het lezen van dit bericht is je fiets een stuk veiliger. 

Het zijn vooral junks die meester zijn in het stelen van fietsen. Je ziet ze overdag, in de avond en in de nacht in en rond de binnenstad hun gestolen waar voor een paar euro aan de man brengen.

Who is Jonny

Maar gelukkig zijn er ook junks die afstand nemen van hun oude leven. Die nu door het leven gaan als ex-junk en wat proberen bij te dragen aan de maatschappij, zoals Jonny.

Jonny is een ex-dakloze, die zijn leven weer op de rit krijgt. Hij verkoopt de Riepe op de hoek van de Grote Markt en Oosterstraat. En Jonny is stadsgids bij ‘Gewoon een kop koffie’. Tijdens wandelingen laat hij de rauwe kanten van de stad zien.

Voorkom dat fiets wordt gestolen

Maar daar blijft het niet bij. Jonny heeft ook een tip om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen. Een eenvoudig foefje en als iemand kan weten wat goed werkt tegen fietsendiefstal, dan is het een oud-fietsendief.

De anti-fietsendiefstaltip van Jonny: “Zet je ventiel bij je slot. Ze kunnen de fiets dan moeilijk jatten zonder het ventiel te breken. Want ook fietsendieven houden niet van een lekke band.”

“Huh, wat?” “Ja, ze breken de standaard af, zetten die tussen wiel en slot en breken het open. Zelfs dure sloten wip je zo zo open. Eén minuut tot tien minuten.”

Met dank aan ‘Gewoon een kop koffie’ .