Toch geen woningen in watertoren aan Hofstede de Grootkade, maar hotelkamers en bar in top

De ‘Watertoren West’ wordt een hotel. Afbeelding: screenshot YouTube / Foto header: Discover Groningen screenshot YouTube / Foto header Discover Groningen

Majestueus staat ‘ie al 110 jaar te shinen op de hoek van de Herman Colleniusstraat en de Hofstede de Grootkade: de watertoren. Met dik 56 meter is de Watertoren West één van de hoogste van ons Koninkrijk. Toen het Waterbedrijf in 2013 de toren verkocht was er gelijk belangstelling voor het markante gebouw. Lang was de bedoeling dat er appartementen en flexwerkplekken in zouden komen, maar dat is van de baan: het rijksmonument wordt een hotel.

En dat is goed nieuws. Was het oude plan van woningen doorgezet, dan zou de watertoren niet voor publiek toegankelijk zijn. Doodzonde, want van binnen wordt het prachtig en het uitzicht bovenin is schitterend. Daar komt nu een hotelbar, waar hotelgasten kunnen ontbijten en Stadjers op gezette tijden een kop koffie kunnen drinken en van het uitzicht kunnen genieten.

Procedurefout

De toestemming om van de toren een hotel te maken heeft aardig wat voeten in de Groningse aarde gehad. De vorige wethouder die erover ging, Roeland van der Schaaf, was tegen, onder meer omdat de buurt volgens hem tegen was. Door een procedurefout moest de gemeente echter een hotelvergunning afgeven. Goed nieuws voor ontwikkelaar Calculus, die lijnrecht tegenover de wethouder stond. Tegenover Stadsomroep OOG liet de vastgoedspecialist weten dat ‘de buurt juist wel positief was’ en ‘de wethouder onwaarheden verkondigde’.

De huidige wethouder, Rik van Niejenhuis, is milder. Hij liet de gemeenteraad weten dat de kleinschaligheid van dit project ervoor zorgt dat het zich juist goed laat lenen voor dit concept. Er komen twaalf ruime hotelappartementen in de watertoren. Bovendien verpaupert het monument nu niet. De ontwikkelaar heeft daarnaast oog voor het verleden. De kogelinslagen uit de Tweede Wereldoorlog in het metselwerk worden niet gerestaureerd, zodat de herinnering aan de bevrijding van Stad zichtbaar blijft.

De verbouwing is nog in volle gang en Calculus laat ons weten dat ze hopen dat hotel en bar ‘ergens’ begin 2023 de deuren openen. Als het eenmaal zover is, heeft Stad er een markant hotel bij.