Top tien beste restaurants van Groningen – Oordeel van Trip Advisor

Trip Advisor is super chill. Op <a href="https://www.tripadvisor.nl/Restaurants-g188563-Leeuwarden_Friesland_Province.html" target="_blank" rel="noopener">het platform</a> kun je snel zien waar toffe restaurantjes zitten en welke beoordeling ze krijgen. Handig in het buitenland, maar ook in eigen stad.

Iedereen kan een restaurant beoordelen via de app of  website : Stadjers, studenten, dagjesmensen en internationale toeristen. Dit bevordert de betrouwbaarheid van de score, maar zoals bij elk lijstje zullen de meningen verdeeld zijn.

Trip Advisor beoordeelt op een aantal vlakken:  bediening prijs-kwaliteit eten en sfeer . Daaruit komt een eindscore van 0 tot 5 sterren. Rondjes eigenlijk. Natuurlijk varieert het aantal beoordelingen, waarbij geldt: hoe meer, hoe betrouwbaarder. Maar hoe terecht is deze top tien? Staan namelijk een hoop retegoeie toko’s niet in. Afijn, oordeel zelf.

10. De Kleine Heerlijkheid

DKH noemt zichzelf een ‘huiskamerrestaurant’. Logisch, want het is niet groot van omvang, gezellig en knus. Bovendien zitten ze in een zeer oud, en daarom erg sfeervol pandje aan het Schuitendiep.

Bij De Kleine Heerlijkheid moet je niet voor een duppie op de eerste rij willen zitten. Kortom: niet goedkoop, voor de gemiddelde DUO-lening-niet-op-maximaal-zettende student dan. Maar alles is zelfgemaakt, van de toetjes tot aan de heerlijke hoofdgerechten. Dat wordt door gebruikers van Trip Advisor wel gewaardeerd, daarom een plekkie in de top tien.

9. Voilà

Ook niet één, twee, drie een restaurant waar je aan het einde van de maand aanschuift met je huisgenoten. Of Jan-Diederik moet een financiële meevaller hebben gehad in Holland Casino, dan betaalt hij en kan het wel een keertje. Bij Voilá betaal je €45,- voor een dagelijks wisselend vijfgangenmenu.

Genoeg over de prijs, want je kunt er uitstekend happen. Allemaal volgens het Franse table d’hôte principe. Chique voor: eten wat de pot schaft. Maar wat de vakmensen van Voilà je dan voorschotelen, moet erg lekker zijn. De kruiden groeien in eigen tuin en ze werken veel met streekproducten.

8. De Drie Gezusters

Lekker met je kop aan de draaibar staan, voetbal kijken in de sportsbar en borrelen op het terras. Je zou bijna vergeten dat je er ook kunt dineren. Als restaurant hebben de zusjes het ook in de top tien weten te schoppen, wat waarschijnlijk komt door de grote naamsbekendheid.

Veel beoordelingen van dagjesmensen die de fameuze toko aan de Grote Markt van naam kennen en er neerstrijken voor een hap. Maar eerlijk is eerlijk: de mensen die er eten, geven een prima beoordeling. Daarom plaats acht voor het grand café van De Drie Gezusters.

7. Tekinev

Volgens beoordelaars een voorbeeld van “Turkse gastvriendelijkheid”. Het voedsel van uitstekende kwaliteit en de bediening vriendelijk, maar met ‘Turks-Groningse directheid”. De tent in de Gelkinge is duidelijk in trek bij gebruikers van het platform.

Een Turks-Mediteraanse keuken, waarbij je vele heerlijke bijgerechten krijgt. Alles supervers. Pluspunt: de eigenaar schijnt een prima gevoel voor humor te hebben, wat de sfeer ten goede komt.

6. Houdt Van Eten

Hier moet je zijn als je… houdt van eten . Het restaurant zit in de Herestraat, tussen het Zuiderdiep en het Hereplein. Frans, Nederlands en vis- en zeevruchten, ze hebben het allemaal. Valt in de smaak bij velen, want 54% van de bezoekers beoordeelt een bezoek met een ‘Uitstekend’. Dat doen ze niet voor niks.

Bovendien schijnen ze moeilijk goede wijnen te serveren bij hun voedsel. Dat is direct reden tot klagen op Trip Advisor: “Minimaal 28,95 voor de goedkoopste simpele witte wijn vind ik belachelijk.” Oftewel: doe mij maar een Fristie.

5. Mr. Mofongo

Eigenlijk zijn er tal van goede redenen om binnen te stappen bij Mr. Mofongo : koffie leuten, biertje, chille lunch en een prima diner. Komt bij dat de tent nu nóg mooier is, want na de verbouwing hebben ze een ‘ rooftop wine-bar en greenhouse ‘.

Een gezellige, knusse plek, maar toch lekker rauw en industrieel. Kenmerken van een fijne plek dichtbij het Academiegebouw van de RUG. Op Trip Advisor is men vooral te spreken over de uiteenlopende kaart en schappelijke prijzen. Helemaal mee eens.

4. Restaurant Alacarte, Prinsenhof

Buiten, en toch uit het zicht. Zo hoeft niemand te zien dat je eens lekker decadent je boekje te buiten gaat. Want decadent is het, dat is zeker. Iemand op Trip Advisor klaagt zelfs dat de kreeft niet groot genoeg is.

Alacarte zit op een toplocatie. Vlakbij de Martinitoren, naast de Prinsentuin. Ja, het is goed toeven daar in het oude kerk van het klooster ‘des gemeenen levens’. Tip: neem je sugardaddy of -momma  mee.

3. Croissanterie Pigalle

Een vreemde eend in de bijt, dat Pigalle . Is namelijk helemaal geen restaurant. Blijkbaar wordt er op Trip Advisor geen onderscheid gemaakt tussen eetgelegenheid en restaurant. Dat is boffen voor de Croissanterie in de Stoeldraaierstraat, want die staan gewoon in de top drie.

“Een plein in Frankrijk, en dat midden in Groningen”, zo beschrijven ze zichzelf. Een minivakantie tijdens het ontbijt of de lunch. Klinkt goed. Blijkbaar zijn velen de geur van versgebakken brood achterna gelopen, en dat uit zich in een fantastische score.

2. Gustatio

Échte Romeinen die fantastisch eten maken in het centrum van Stad. Het familiebedrijf voorziet de Groningers al vanaf 2014 van authentieke heerlijkheid, met in de keuken louter Italiaanse top-koks.

Gustatio biedt het meest typische Italiaanse gerecht: pasta. Heerlijke klassiekers, fijne bediening en zelfgemaakte desserts. Italiaans voer zoals het bedoeld is. Niks meer, niks minder. Die mening wordt blijkbaar breed gedragen, want BAM! een tweede plek op Trip Advisor.

1. Cho Fah eathai

De Gelkingestraat is een ondergeschoven kindje. Paar barretjes, een onsamenhangend winkelaanbod en wat restaurants. Niet een hele gezellige straat. Toch is het de locatie van de nummer één: Cho Fah eathai . Terechte winnaar? Geen idee, nooit geweest.

Toch moet het de Thaise hemel op aarde zijn. “Thais zoals in Thailand”, als we een van de bezoekers mogen geloven. Maar liefst 64% van de beoordelaars geeft een ‘Uitstekend’ en dat is goed voor plek número uno!

Staat er een restaurant tussen die deze hoge notering totaal niet verdient, of mist er juist een parel? Laat het weten in de comments op Facebook. Smaken verschillen, maar gelukkig is er zat keus in Stad.