Typisch Groningen: positief nieuws, maar bijkans louter zure reacties

Renders van de gemeente
De Suikerzijde gaat volgens de plannen ten koste van de vloeivelden achter de fabriek richting Hoogkerk. Dat terrein werd vroeger gebruikt door de suikerfabriek, maar is tegenwoordig een divers stukje natuur geworden met waterpartijen, moeras, planten, bomen en zo. Volgens velen is het doodzonde omdat het een prachtige groenstrook is geworden met unieke flora en fauna vlakbij Stad. Daar is vast en zeker het laatste woord nog niet over gezegd. Zo legde de rechter in juli de bouw nog stil vanwege het ecologische belang van de vloeivelden. Alle mensen die daarover beginnen hebben een punt.
Inbreiden in plaats van uitbreiden
Maar dat zijn er slechts weinigen. De meesten zeuren om het zeuren. Gister publiceerden we het stuk dat de overheid bijna 100 miljoen uittrekt voor het nieuwe (bus)station op de Suikerzijde vanwege de enorme nieuwe stadswijk die daar wordt gebouwd. De geplande woningen zijn hard nodig om iets te doen aan het chronische tekort, waardoor huren en kopen onbetaalbaar is geworden in en rond Grunn. Mensen klagen niet voor niks steen en been dat voor hun kroost, buurjongen of zichzelf geen stulpje betaalbaar is.
Daarnaast is het goed dat Stad gaat voor inbreiding. Dat wil zeggen dat braakliggende terreinen binnen de stadsgrenzen worden volgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de Eemskanaalzone, waar de komende jaren ook duizenden wonings verschijnen, maar ook aan het Ebbingekwartier (inmiddels volgebouwd), de Reitdiepzone (waar nu de ene na de andere torenflat verschijnt), de hoogbouw in Padjepoel en dus het oude Suikerunieterrein. Die lege stukken Stad volbouwen is veel beter dan de weilanden tussen Beijum en Zuidwolde volbouwen, dan de prachtige strook tussen Highsanty en Stad vol te plempen met laagbouw.
Hou wordt met EM2, Paradigm etc?
Ander heikel punt vormen alle creatieve uitspattingen en broedplaatsen op het Suikerunieterrein zoals Paradigm, Wolkenfabriek, EM2, Rebel Rebel hostel en Stadslab. Al die partijen zitten op de Suikerunie met tijdelijke contracten. Ze weten allemaal dat het eindig is. Maar als de gemeente slim is, integreren ze deze entiteiten in de nieuwe wijk. Dan kan de Suiker naast het centrum een van de nieuwe uitgaanshotspots van het Noorden worden. Dat is het feitelijk nu al, maar met meer toeloop vanuit de nieuwe wijk kan dat alleen maar verder groeien. Mits er een goede afstemming komt tussen horeca en wonen. Tussen een concert en chillen in de achtertuin.
Er valt ook veel voor te zeggen om de wijk autoluw te maken. Dat verhoogt namelijk het leefplezier van de bewoners, blijkt uit alle onderzoeken en de binnenstad. Bijkomend voordeel is dat je veel meer ruimte overhoudt voor terrassen, speeltuinen en groene oases. In plaats van geparkeerde auto’s een pleintje met bomen waar kinderen spelen. Nou. Duidelijk wat beter is voor de leefbaarheid.
Autoluwe wijk
En dan komt er ook nog bij dat de auto vervuilend is. Het mondiale klimaat is er niet bij gebaat. De luchtkwaliteit in Stad gaat gebukt onder de vele auto’s. Zo heeft de omgeving van de Europaweg de vervuilste lucht van het Noorden, met dank aan alle uitlaatgassen. Hartstikke goed dus dat men mikt op een autoluwe wijk, maar dan wel met goede OV-verbindings, zoals een verst trein- en busstation. En dat is dus precies de bedoeling. Er moet zelfs een soort stadsspoornetwerk gerealiseerd worden.
Waardoor mensen uit omgeving Europark eem met de stadsstrein naar het terras van Stadslab gaan. En andersom dat bewoners van de Suikerzijde met de boemel naar FC Groningen gaan. Zo wordt voorkomen dat nog meer auto’s deelnemen aan het al overvolle stadsverkeer. Kortom: alleen maar winnen dus, behalve voor de vloeivelden. En dus volop reden om de plannen met enthousiasme te ontvangen. Maar niet in Groningen. Niet op Facebook.
„Zeker voor vluchtelingen”
Ene Ed en Karel openen het bal met de opmerkings: „Zeker voor AZC” en „vast voor vluchtelingen.” Nee Ed en Karel. Niet voor een AZC. Maar om jouw kinderen ook een plekje te geven in de toekomst. En hoezo dit nieuws zo ontvangen. Direct beginnen over een AZC. Dan moet het leven behoorlijk met blinde haat of afgunst gevuld zijn. Volgens Ronald is het weggegooid geld want er zijn dingen die beter aangepakt kunnen worden met dit geld in en rond Stad. Daarnaast vindt hij het stom dat bij Sappemeer een station dicht moest vanwege een paar minuten tijdwinst en hier een nieuw station wordt gebouwd. „Dat is zo krom als wat.
Dat gevoel van Ronald is te begrijpen. Maar in een straal van 1,5 kilometer rondom Station Sappemeer Oost liggen enkele honderden woningen, maar ook vooral veel weiland. Dat is op de Suikerzijde straks wel anders met 5.000 nieuwe woningen, Vinkhuizen en de Peizerweg nabij. Ander punt is dat het verkeer rondom Sappemeer Oost niet dichtslibt en het verkeer in en rondom Stad wel.
Juist veel sociale woningbouw
Jan is boos omdat het onbetaalbaar wordt voor Jan met de pet. Maar dat is dus ook niet zo, getuige de 42 procent sociale woningbouw. Dat is veel meer dan de landelijke richtlijn van 30 procent. Tallie vindt weer dat het te dicht bij het Hoofdstation ligt. „Ga toch fietsen.” Mooi die opvatting. Alleen weerbarstig in de praktijk. Zeker als het regent en waait. Dan is de trein een stuk prettiger. En dan kunnen we Station Noord (hemelsbreed 2,2 kilometer) en Station Europapark (1,4 kilometer) ook wel sluiten. Terwijl van beide stations volop gebruik wordt gemaakt.
Anderen vrezen voor het voorbestaan van Paradigm en EM2. Die vrees is te billijken. Maar beide partijen hebben een contract voor bepaalde tijd. Het was bekend dat op termijn daar een nieuwe stadswijk gebouwd zou worden. Het is dan vooral zaak om Paradigm en EM2 daar te integreren of een nieuw rafelrandje beschikbaar stellen voor deze belangrijke culturele instituten van Groningen. Dat is niet erg. Zo is Paradigm al eens verhuisd van de Graanfabriek naar de Suiker en EM2 van het Eemskanaal naar de Suiker. Zulke zaken gedijen nou eenmaal goed op rafelranden en die verschuiven naarmate de stad groeit. Het stadhuis erkent inmiddels ook het belang van zulke plekken, getuige de intenties om van de oude Niemeijerfabriek een culturele broedplaats te maken.
Nog meer beton? Ja, wou je mensen in lemen plaghutten laten wonen?
Corstiaan emmert over de slechte bereikbaarheid van dorpen in de provincie. Is ook zo. Veel dorpen zijn erg slecht bereikbaar met de bus. Maar dat betekent niet dat Stad dan maar geen investeringen meer verdient. Het is ook niet zo dat Stad al goed bereikbaar is, wat Corstiaan stelt. Groningen kampt met dichtslibbende wegen en een overvol rakend OV-netwerk. Nergens in Nederland is de kans op vertraging in de spits zo groot als in Groningen. Het credo zou dus moeten zijn: investeer in de bereikbaarheid van dorpen en Stad. Niet of of, wat de plattelander er nu van maakt. Dat is een valse tegenstelling. De suggestie van Corstiaan dat alleen maar Westerlingen op de Suikerzijde gaan wonen is ook uit de lucht gegrepen. Er staan heeeeeeeeel veel Groningers op de wachtlijst voor een woning. En dan gaat het om authentieke Stadjers en Ommelanders.
Veel mensen beginnen daarnaast over nog meer beton. Tja. Dat is het leven in een stad. Steden bestaan vooral uit steen en beton. Groningen is daar geen uitzondering op. En juist in deze wijk wordt erg veel ruimte vrijgehouden voor groen. En, zoals al gezegd: er is woningnood. We hebben huizen nodig. Heel mooi dat daar een speciale kolonie vleermuizen zit. Maar we hebben ook kolonies vol mensen die geen plek hebben om te wonen.
Gaat weer een verkeersinfarct opleveren
Gerhard is bang voor een nieuw verkeersinfarct: „Groningen lekker bereikbaar.” Tsja. Groeien lukt nou eenmaal niet zonder groeipijnen. Niks doen is ook geen optie, want dan wordt het pas erg. En wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Allemaal clichés omdat ze waar zijn. Zelfde geldt voor de Zuidelijke Ringweg en het hoofdstation nu. Beide zijn enorme bouwputten waardoor de bereikbaarheid van Groningen eem ondermaats is. Maar daarna wordt het een stuk beter. Een stapje achteruit om vervolgens twee vooruit te zetten. Zo gaat dat met de Suikerzijde ook.
Lea begint over de armoede in Stad. Dat veel mensen onder de grens leven en dat dit nijpende probleem eerst aangepakt dient te worden. Die gedachtegang is begrijpelijk, maar ook penny wise, pound foolish . Ten tijde van de bouw van de Martinitoren gaat het veel slechter met Stad. Armoede heerst overal. Net zoals gevaarlijke ziektes en geweld. Toch kiest het bestuur in die tijd voor de bouw van de toren, omdat een hoge en sierlijke toren de macht van een stad onderstreept. Achteraf kunnen we stellen dat die toren er toen misschien eem inhakte op het budget maar dat we eeuwen later nog steeds de vruchten ervan plukken. D’Olle Grieze trekt toeristen aan, is een baken van Gronings trots, rust in het DNA van Stad en Ommeland en is de blikvanger. ‘
Het enige valide punt, ook al is het whataboutism
Daarbij komt dat niet investeren in de toekomst de stad op termijn juist terugwerpt. De bouw van een compleet nieuwe wijk zorgt voor werkgelegenheid, dat ten eerste. Daarnaast komen er allemaal mensen te wonen die hun geld besteden bij lokale ondernemers en belasting betalen aan het stadhuis. Niet investeren zorgt uiteindelijk voor stilstand en als de rest wel vooruitgaat wordt stilstand achteruitgang. Het is dus juist van enorm belang dat er fors geïnvesteerd wordt in de toekomst.
Tot slot stipt Danny het gedoe met de Gerrit Krolbrug (Korrewegbrug in de volksmond) aan. „Donder op joh, repareer eerst korrewegbrug maar eens.” Daar heeft Danny gelijk in. Het is een gotspe, een klucht, een farce dat die vitale brug voor de Noordelijke stadswijken nog steeds niet gerepareerd is.