VVD: “Fuck you Groningen en fuck you media”

Nog meer poep aan de ventilator voor Kamp. Dit keer door zijn VVD-partijgenoot en Tweede Kamerlid René Leegte. Maar ook een keiharde sneer vanuit de liberalen naar de (Noordelijke) media en pers.

“We blijven de media zoveel mogelijk ontlopen.” En: “Blijven volhouden dat verband aardbevingen en gaswinning onderzocht moet worden. Tijdrekken en winning hooghouden.”

Pers laat zich met kluitje in riet sturen

Het balletje is gaan rollen omdat dhr. Leegte na het werkbezoek aan provincie en Stad gisteren in de trein openlijk belt met zijn meerdere. Niet slim van de VVD’er, want in de trein ben je doorgaans niet alleen. Sterker: actiegroep Fossielvrij zit in dezelfde coupé en krijgt het hele gesprek mee.

Wat het Tweede Kamerlid telefoneert is te bizar voor woorden, ware het niet dat dit typerend is voor de politieke streken en spelletjes die in Den Haag worden gespeeld over de rug en veiligheid van Groningen. Precies zoals het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelt: Economische zaken boven veiligheid en liegen en bedriegen mag, zolang de gaskraan maar openblijft.

Treingenoot Fossielvrij heeft het gesprek ,dat Leegte voert met zijn meerdere, samengevat in een zestal tweets. Inmiddels is het breed opgepakt door de Noordelijke media. Wat diezelfde media echter niet doen, is de hand in eigen boezem steken. Want het gesprek maakt duidelijk dat de pers zich veel te makkelijk met een kluitje in het riet laat sturen.

Media: laat je tanden zien!

Bizar, dom en stupide van dhr. Leegte. Zijn actie is waarschijnlijk politieke zelfmoord. Maar dat is niet het belangrijkste. Veel belangrijker is dat de VVD de media en daarmee het volk bespeelt, vals informeert en aan het lijntje houdt. Maar ondanks dat bijna alle regionale media over treintelefoongesprek-gate schrijven, rept niemand ( uitzonderingen daargelaten ) over de regionale journalistieke verantwoordelijkheid.

Wel twijfelt RTVNoord bijvoorbeeld over de betrouwbaarheid van de boodschapper. Tegenover Dichtbij Groningen meldt Schuttenheim, van Fossielvrij, dat de uitspraken van Leegte over de media onderstrepen dat dit bezoek puur voor de vorm is en niet voor de inhoud.

Sikkom wil de conclusie nog wat verder trekken. Het wordt verdomme tijd dat media als RTVNoord en Dagblad van het Noorden veel meer hun tanden in deze ellende zetten en zich niet af laten schepen met antwoorden op vragen die ze niet stellen. Afgelopen maandag tijdens het werkbezoek van Kamp wordt mij duidelijk hoe de media bespeeld wordt .

Of het nu de NOS, OOGTV, RTVNoord of Dagblad is, of ze nu vragen hoe warm het is, hoe de nieuwe bril van Kamp staat, of hoe het zit met de veiligheid van Groningers, ze krijgen constant hetzelfde riedeltje te horen. Het erge is dat ze er ook nog mee akkoord gaan. Ze durven er amper tegen in te gaan. Ze zeggen niet: “Meneer Kamp, geef nu eens antwoord op de vraag!.” Maar ze bedanken hem vriendelijk voor zijn tijd en het antwoord op de vraag, die hij niet heeft gegeven.

Ze laten alle verantwoordelijke wegkomen met gelul in de ruimte om later in de studio daarover te balen. Het wordt tijd dat de media de politiek bij de ballen pakt en pas loslaat als ze eerlijk antwoord geven en doen ze dat niet, dan heb je ook nieuws. In ieder geval heb je dan meer te melden dan het praten om de hete brei heen, wat Kamp tot kunst heeft verheven.

Dat is de taak die ze, als waakhond van de democratie, hebben. Ze zijn niet het verlengstuk van de persdienst van Kamp, ze moeten opkomen voor de belangen van Groningen. Dat conceptrapport moet in alle glorie online. Wees eens een keer niet braaf, maar brutaal en openbaar de waarheid.

Mevrouw Bal-Verbeek begrijpt er geen bal van

Schrijnend is ook hoe VVD-prominent Edith Bal-Verbeek reageert op Twitter: “@Fossielvrij Niet zo fatsoenlijk dat Fossielvrij nu eenzijdig gesprek denkt te moeten roep toeteren. Normen en waarden waar zijn ze gebleven.”

Gevalletje boodschapper schieten, om vooral niet op de inhoud in te gaan. En zegt daar een VVD’er iets over afluisteren? Verdomme, excuseer mij voor mijn boosheid, maar verdomme, de VVD die alle handelingen van iedere burger op internet wil vastleggen, minister Opstelten van de VVD die alleen maar in het nieuws komt omdat hij nog meer inbreuk op privacy wil.

De VVD, die met Teeven voorop van Nederland een grote afluisterstaat wil maken, zeikt over afluisteren en normen en waarden? Ga je verdomme heel diep schamen met je gelul over fatsoen mevrouw Bal-Verbeek, U begrijpt er geen bal van.

U zou zich zorgen moeten maken over de veiligheid van Groningers. Over de privacy van Nederlanders. Over de ellende die VVD over ons land uitstort. Over het conceptrapport waarin de staat, met de VVD voorop er niet  goed afkomt. Maar nee, U gaat een beetje op de boodschapper schieten. Veel laffer kan het niet.

Conclusie VVD-treintelefoongesprek-gate

Het gesprek dat is afgeluisterd en wereldkundig is gemaakt, maakt een aantal punten duidelijk:

1 – Stem niet op de VVD als de veiligheid in Groningen je aan het hart gaat. Het gaat de VVD alleen maar om geld, niet om Groningen, niet om veiligheid.
2- Traditionele media (in het Noorden) laten zich veel te makkelijk afschepen met loos gelul door verantwoordelijken.
3- We moeten ons niet meer aan het lijntje houden. Het wordt verdomme tijd dat heel Groningen, Stad en Ommeland, een vuist maakt. Het lijntje doorknipt. Wachten we tot de eerste dode voor we massaal de straat opgaan. Of voorkomen we de eerste dode door massaal de straat op te gaan.

Het is treurig om te zien hoe weinig mensen zich aansluiten bij de verschillende acties de afgelopen periode. De macht ligt bij het volk, maar dan moet je die macht wel grijpen. Anders word je onder de voet gelopen door vieze politieke spelletjes en het grootkapitaal. Groningen, word wakker!

En oh ja, VVD, een keiharde middelvinger vanuit Groningen terug. Op naar amper stemmen bij de Provinciale Statenverkiezing!

Door: Willem Groeneveld