Vader en minderjarige zoon aangehouden voor mishandeling stewards en Jetro Willems

Supporters zoeken de confrontatie met spelers van FC Groningen.

Supporters zoeken de confrontatie met spelers van FC Groningen. Foto: ANP

Naar aanleiding van de ellende gistermiddag in de Euroborg zijn twee mensen aangehouden. Een minderjarige jongen voor het slaan van Willems, een man (de veldbestormer) voor mishandeling van stewards. Het blijkt te gaan om vader en zoon.

De wedstrijd FC Groningen - Heerenveen begon alleraardigst met een optreden van Rooie Rinus en Pé Daalemmer, twee prachtige sfeeracties en een volle bak met hartstochtelijk meezingende supporters. Toch eindigde de pot in een enorme sof . Niet vanwege de nederlaag, noch vanwege de naderende degradatie, maar door ellende in een klein hoekje van de Noordtribune waar het aan het einde van de wedstrijd hopeloos misgaat.

Gitzwarte momenten

Dat begon met een hooligan die het veld wilde bestormen. Daar slaagde hij, met dank aan stewards, niet in. Maar dat ging wel ten koste van hun eigen veiligheid. Meerdere stewards werden, volgens de club, belaagd door de man. Toen de veldbestormer onder hoongelach en fluitconcerten werd afgevoerd, sloeg de vlam in dezelfde hoek opnieuw in de pan.

Onduidelijk is wat er precies gebeurde, op video’s is te zien dat Stewards de volle laag kregen, supporters die hun afkeer uitspraken, werden uitgedaagd en enkele spelers de boel probeerden te sussen, waaronder Willems. De speler stond onderaan de tribune in geduw en getrek toen een jonge knaap een paar rijen naar beneden klom en vervolgens van boven vol uithaalde naar Willems.

Vader en zoon

Op de Noordtribune, waar dankzij ESPN snel duidelijk werd wat gaande was, ging een golf van verontwaardiging rond die snel werd opgevolgd met fluitconcerten en ‘schaam je kapot’. Daarna heersten ontgoocheling en woede. Het was het zoveelste incident waarin zogenaamde supporters de club meer schade berokkenen dan het labbekakkerige voetbal.

Hoewel de politie het niet wil bevestigen, werd na de wedstrijd snel duidelijk om wie het ging: vader en zoon. Beiden zijn gistermiddag aangehouden en hebben de nacht doorgebracht in de familiecel. Ze worden verdacht van de mishandeling. Inmiddels is duidelijk geworden dat Willems aangifte doet tegen de 17-jarige jongen en FC Groningen tegen diens vader, de veldbestormer, wegens mishandeling. Pa had in het verleden al eens een stadionverbod gehad.